Külföld

Nem kötötte be a biztonsági övet, instás videó miatt került bajba a brit kormányfő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 20. 16:39

A brit rendőrség vizsgálja, hogy szolgálati gépkocsija hátsó ülésén utazó és közben influenszerkedő Rishi Sunak törvényt sértett-e.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrég olyan  videót tett közzé Instagram-oldalán, amin szolgálati gépkocsija hátsó ülésén utazva egyik újévi politikai-gazdasági ígéretének betartásáról számolt be 1,3 millió követőjének. A videó azonban nem a kormányfői mondandó miatt váltott ki nagy visszhangot az Egyesült Királyságban, hanem azzal, hogy Sunak nem kötötte be a biztonsági övet a relatíve nagy sebességgel haladó autóban.

Rishi Sunak a kritikákra válaszul beismerte, hogy valóban elmulasztotta bekapcsolni a biztonsági övet, miközben Instagram-fiókjához készítette a videót, és hogy ezzel nyilvánvalóan szabálysértést követett el. A miniszterelnök bocsánatot is kért, hogy nem gondolta át rendesen, amikor kicsatolta a biztonsági övet a rövid közösségi médiás videoüzenet kedvéért.

A The Guardian cikke szerint a brit rendőrség vizsgálni kezdte az ügyet. A lancashire-i rendőrkapitányság szóvivője csütörtök este azt mondta, hogy tudnak az ügyről, és eljárás indult a szabálysértés miatt. A videót azóta már eltávolították a kormányfő Instagramjáról.


Az ügy azért is kellemetlen Sunak számára, mert kormánya nemrég közlekedésbiztonsági kampányba kezdett, aminek egyik fő témája a biztonsági öv használata volt. A brit közlekedési szabályok szerint egy jármű vezetője és utasai is kötelesek bekötni magukat, és aki nem használja a biztonsági övet, 500 fontig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A Munkáspárt élesen bírálta Sunakot a tettért. A szóvivő szerint 

Rishi Sunak nem tudja, hogyan kezelje a biztonsági övet, a bankkártyáját, a vonatközlekedést, a gazdaságot, az egész országot.

Frissítés: lancashire-i rendőrség péntek este azt közölte, hogy pénzbírságot szabtak ki egy 42 éves londoni férfira, aki egy közösségi médiában terjedő videó tanúsága szerint utasként nem kötötte be a biztonsági övét egy mozgó autóban.

#Külföld#egyesült királyság#rishi sunak#instagram#biztonsági öv

Címlapról ajánljuk