Külföld

Tajvant annyira aggasztja a kínai fenyegetés, hogy már nőket is kiképeznek katonának

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 15:33

Szolgálnak nők a seregben, de ők nem kapnak harci feladatokat. Most 220 női katona kiképzése kezdődhet meg.

A tajvani hadsereg kedden kidolgozta azt a tervezetet, amely lehetővé teszi nők számára, hogy önkéntesen részt vegyenek a tartalékos haderő kiképzésében. A CNN azt írja, hogy az ország vezetése azért szánta el magát erre a lépésre, mert Kína továbbra is fokozza a katonai nyomást.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy az idei év második negyedévétől 220 nő jelentkezhet kiképzésre.

Ju Vencseng vezérőrnagy elmondása szerint az idei évben egy próbaidőszak indul el, de a jövőben növekedhet a női katonák száma a hadseregben. A tajvani védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy csak férfi tartalékosokat képeznek ki, mert nincs elegendő kapacitásuk arra, hogy nőket is bevonjanak a tartalékos programba.

A tajvani törvényhozók végül arra az álláspontra jutottak, hogy a nők kizárása a tartalékosképzésből nemi diszkriminációnak minősül.

Tajvan még decemberben jelentette be, hogy 2024-től négy hónapról egy évre meghosszabbítja a kötelező katonai sorozás idejét 2005 után született férfiak esetében. A CIA World Factbook szerint Tajvan mintegy 170 000 fős azonnal mozgósítható katonai állománnyal rendelkezik, amely főként önkéntesekből áll.

Kínai katonai nyomságyakorlása miatt a szigetországban nagy erőkkel kezdték meg a tartalékos katonák kiképzését, a hírek szerint már nem kevesebb mint 120 ezer főből áll a tartalékos állomány. Nők eddig is szolgáltak a hadseregben, de ők jellemzően nem kaptak harci feladatokat, a CNN azt írja, 2021-ben a tajvani hadsereg 15 százalékát tették ki nők.

Nyitókép: Annabelle Chih / Getty Images

#Külföld#tajvan#hadsereg#nők#szolgálat#kína#fenyegetés

Címlapról ajánljuk