Külföld

Félelmetes videón a dnyiprói panelházat leromboló, 45 embert megölő orosz rakéta becsapódása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 17. 17:29

A felvételek egyértelművé teszik, hogy célzott terrortámadást hajtott végre az orosz haderő az ukrán város lakossága ellen.

Egy autó fedélzeti kamerája rögzítette azt a pillanatot, amikor január 14-én szombaton a kora reggeli órákban egy orosz rakéta eltalált egy dnyiprói panelházat. A 8 emeletes épület egy teljes lépcsőháznyi, 72 lakást magábafoglaló része összedőlt, a törmelék alá temetve az otthon lévő lakókat.

A friss információk szerint a támadásban 45 lakó vesztette életét, köztük hat gyerek. Húsz embert még eltűntként tartanak számon. A halottak közül 15-nek a személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.


Az ukrán légierő a támadás után azt közölte, hogy egy orosz bombázóról indított Kh-22 típusú, hadihajók ellen kifejlesztett, nagy hatótávolságú, egytonnás robbanótöltet hordozására képes rakéta találta el a dnyiprói panelházat. A támadást egy sor nyugati ország felháborodva ítélte el (a magyar kormány nem), amire válaszul az elmúlt napokban az orosz fél azt hangoztatta, hogy nem ők felelősek a támadásért. Olyan feltételezések is terjedni kezdtek, hogy az ukrán légvédelem rakétája csapódott a házba (hasonlóképp, mint történt az tavaly Lengyelországban, egy mezőgazdasági területen).


A támadásról kedden tette közzé a videót a „Dnepr Operative” dnyiprói Telegram-csatorna. A felvételen jól látszik (a bal oldalon), ahogy egy nagy méretű rakéta, nagy sebességgel, nagy szögből nyílegyenesen a házba csapódik. A látottak alapján bizonyosan kijelenthető, hogy nem egy eltévedt légvédelmi rakéta van a felvételen. A Kh-22 egyik támadási módja pont olyan, mint ami a videón is látható: nagy magasságból, meredek szögben, nagy sebességgel – azaz gyakorlatilag kivédhetetlenül – csapódik be.


Kedden Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó felajánlotta lemondását, írja a Reuters. Aresztovics korábban felvetette annak lehetőségét, hogy az ukrán légvédelem lőtte le az orosz rakétát, és a becsapódó roncsok okozták a pusztítást.

Nyitókép:  Elena Tita/Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#dnyipro#rakétatámadás

Címlapról ajánljuk