Külföld

Panelházat ért orosz találat Dnyipróban, félő, hogy rengetegen meghaltak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 14. 15:39

Szombaton folytatódott az ukrajnai civil célpontok terrorbombázása.

Dnyipróban egy teljes lépcsőháznyi épületrész összedőlt, amikor orosz rakéta csapódott egy 8 emeletes panelházba, írja a Reuters.


Mint arról korábban írtunk, szombaton ismét civil célpontokat támadtak az oroszok Ukrajna-szerte. A fővárostól, Kijevtől délkeletre, a Dnyeper folyó partján fekvő Dnyiprót támadta a megszálló orosz hadsereg, a támadás célpontjául szolgáló lakóház középső része teljesen összeomlott.


A helyszínen készült sokkoló videók némelyikén az hallható, hogy a romok alatt rekedt emberek ordítanak, sikoltoznak.


A sérültek és a halottak számáról egyelőre nincs információ, néhány túlélőt már sikerült kiásni a törmelék közül, de az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy rengeteg halottja lehet a támadásnak, mivel sokan otthon voltak a hétvégén.

Az Ukrajnát tavaly február végén lerohanó orosz hadsereg már hónapok óta nem tud érdemi katonai sikereket elérni, ezért azt a taktikát választotta, hogy a lakosság és civil célpontok elleni módszeres terrortámadások sorozatával próbálja megadásra kényszeríteni az országot.

1. frissítés: a szombat esti híradások szerint legalább öten meghaltak a lakóház elleni támadásban. A panelház összeomlott részében 72 lakás volt, a becslések szerint 150-200 lakó, köztük sok gyerek lehetett otthon, amikor az orosz rakéta becsapódott. A dnyiprói mentőegységek jelenleg is a romok alatt lévők kiszabadításán dolgoznak. Az Ukrinform információi szerint csaknem 60 sérültről lehet eddig tudni, köztük 12 gyerek.  

2. frissítés: az ukrán elnöki hivatal késő esti közlése szerint 9-re emelkedett halottak száma, köztük egy 15 éves lány.

 


Nyitókép: Ukrán Nemzeti Gárda / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#terrortámadás#civil áldozat#ukrajna#dnyipro#rakétatámadás

Címlapról ajánljuk