Külföld

Halálra ítéltek egy egyetemi professzort Szaúd-Arábiában a Twitter és a WhatsApp használata miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 14:19

Pedig a királyság vezetői mindkét platform befektetői között megtalálhatók.

Halálra ítéltek egy elismert jogászprofesszort Szaúd-Arábiában, mert a vádak szerint használta a Twittert, és „ellenséges” híreket osztott meg a WhatsApp felületén, tudósít a Guardian. A 65 éves Awad Al-Qarnit még 2017-ben tartóztatták le.

A lappal most a professzor külföldre menekült fia osztotta meg az ügy részleteit. Al-Qarni még az akkor frissen kinevezett koronaherceg, Mohamed bin Szalmán első tisztogatásainak esett áldozatul. A férfit „veszélyes prédikátornak” festi le a rendszer, de támogatói szerint a reformpárti aktivista fontos és nagyra tartott szereplője volt az ország közéletének.

Korábban már több akadémikus is súlyos büntetést kapott az országban a Twitter használata miatt. Salma al-Shehab PhD-hallgatót 34 év börtönre ítélték, míg Noura al-Qahtani 45 évet kapott.

Az államban annak ellenére tilos a közösségi média használata, hogy a vezető pozícióban lévő hivatalnokok közül sokan befektetői az ezeket üzemeltető cégeknek. Alwaleed bin Talal herceg jelenleg a Twitter második legnagyobb befektetője, az ország Közbefektetési Alapja pedig nemrég növelte részesedését a WhatsAppot és a Facebookot is működtető Meta-ban.

A vádirat szerint Al-Qarni „bevallotta”, hogy Twitter-fiókot üzemeltetett, ahol „minden adandó alkalommal kifejezte a véleményét”. Emellett azt is „bevallotta”, hogy a WhatsApp-on részt vett olyan beszélgetésekben, amelyekben a Muszlim Testvériséget éltették, valamint a Telegramra is regisztrált.

Nyitókép: Chris J Ratcliffe / Getty Images

#Külföld#szaúd-arábia#twitter#WhatsApp#halál#ítélet#professzor

Címlapról ajánljuk