Külföld

Veséi nélkül, egy laboratóriumban találták meg a Pakisztánban eltűnt 14 éves fiút

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 17:56

A sufniműtétet elkövető orvosokat egyelőre nem találják.

Szervkereskedő bűnszervezetre bukkant a pakisztáni rendőrség, amikor egy eltűnt 14 éves fiút a veséi nélkül találtak meg.

A bűnözők kiszolgáltatott, fiatal áldozatokra vadásztak, akiket jövedelmező munka ígéretével csaltak el, majd kioperálták szerveiket, főleg a veséjüket, és másfél millió forintnyi összegért eladták. A pandzsábi rendőrség szóvivője szerint a megtalált fiú kihallgatásakor elmondta, hogy miután kivették a veséjét és magához tért, egy arab férfi feküdt mellette, amiből arra következtetnek, hogy a szervkereskedők ügyfelei főleg külföldiek lehettek.

A műtéteket egy orvosi tesztlaboratóriumban végezték. Pakisztánban a hasonló illegális létesítmények felszereltsége gyakran hiányos, és előfordul, hogy a betegek belehalnak a beavatkozásokba. Egyelőre nem találták meg a bűncselekményekben közreműködő orvosokat.

Pakisztánban 2010-ben tiltották be az emberi szervek kereskedelmét, ugyanakkor egy 2020-as elemzés szerint a világon elvégzett összes szervátültetés tíz százaléka lehet illegális. Az Egyesült Államokban több mint százezren várnak szervátültetésre, de alig több mint felükön tudják öt éven belül elvégezni a beavatkozást.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#szervkereskedelem#pakisztán#műtét#vese

Címlapról ajánljuk