Külföld

Schwarzenegger miatt ismerte el a Star Trek sztárja, hogy meleg

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 17:36

George Takeit gyerekkorában internálótáborba zárták Amerikában a származása miatt.

Hosszú interjút adott a The Stage című brit előadóművészeti lapnak George Takei, akit a legtöbben a Star Trek sorozatból ismerhetnek az Enterprise kormányosaként, Hikaru Suluként.

A japán származású színész elmondta, hogy 1942-ben, ötéves korában családjával internálótáborba vitték, amikor Roosevelt elnök több mint százezer japán származású amerikai fogva tartását rendelte el a második világháború alatt. 1982-ben egy amerikai kormányzati jelentés kimondta, hogy az intézkedés faji előítéleten, háborús hisztérián és a politikai vezetés kudarcán alapult.

Ellenséges idegennek bélyegeztek mindannyiunkat, köztük engem ötévesen. Őrület volt. Nem mi voltunk az ellenségek és nem voltunk idegenek, hű amerikaiak voltunk. Anyám a kalifornai Sacramentóban született, apám san franciscói volt. Én és testvéreim Los Angelesben születtünk. Az egyetlen dolog, amiben különböztünk, a kinézetünk

– mondta Takei, akinek nagynénje és unokatestvére a Hirosima és Nagaszaki elleni atombomba-támadásokkor vesztette életét.

A világháború után elengedték a családot, nem volt otthonuk, pénzük és megélhetésük, a nulláról kellett mindent újra felépíteniük. Apja sikeres ingatlanvállalkozást épített fel, és azt akarta, hogy a fia építész legyen. El is kezdett építésznek tanulni, de beleszeretett a színészetbe. Első moziszerepét Richard Burton 1960-as Ice Palace című filmjében kapta, ami nem volt sikeres, Burton később „egy kalap szarnak” nevezte, de bevezette Takei-t Hollywoodba.

Ezután évekig kisebb szerepeket kapott filmekben és tévésorozatokban, emellett japán filmeket szinkronizált, 1966-ban pedig megkapta az életét megváltoztató szerepet a Star Trekben, amire felépítette karrierjét nemcsak színészként, de íróként és aktivistaként is. A Miami Vice-tól a Simpson családig számos epizódszerepre is meghívták, de a színház iránti szenvedélye sem tűnt el, gyakran színpadra állt, főleg Kaliforniában.

A politikában is szerepet vállalt, 1973-ban demokrata jelölt volt a Los Angeles-i közgyűlésben, bár veszített. Később azonban igazgatósági tag volt egy állami hivatalnál, és egyszer egy Star Trek-forgatásról kellett elmennie, hogy részt vehessen egy szavazáson, ahol a Los Angeles-i metró megépítéséről döntöttek.

2005-ben a nyilvánosság előtt elismerte, hogy meleg, és 18 éve együtt él Brad Altmannal, aki azóta a férje. Dühében beszélt erről, miután Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóként megvétózta azt a jogszabályt, ami törvényessé tette volna az azonos nemű párok házasságkötését.

Hogy miért tartott ilyen sokáig? Mert színész vagyok és dolgozni akartam. Fiatalon megtanultam, hogy nyíltan meleg színészként nem reménykedhetsz abban, hogy foglalkoztatnak. És eleve ázsiai-amerikai színész voltam, ami sok mindenben korlátozott. A mai napig vannak híres hollywoodi színészek, akik nem coming outolnak, hogy védjék a karrierjüket

– mondta Takei, aki azt is elárulta, hogy bűntudata van amiatt, hogy az AIDS-krízis alatt hallgatott, bár rendszeresen küldött pénzt segítő szervezeteknek. Azóta az LMBTQ emberek jogainak szószólója, amiben az is segíti, hogy a Facebookon 9,5 millióan, a Twitteren 3,4 millióan követik.

Nyitókép: Bruce Glikas/Getty Images

#Külföld#george takei#star trek#japán#coming out#arnold schwarzenegger

Címlapról ajánljuk