Külföld

Mesterséges intelligencia dönthetné el a briteknél, hogy ki vásárolhat alkoholt

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 6:40

Új törvényeket követelnek a brit szupermarketek, amik lehetővé teszik számukra, hogy mesterséges intelligencia segítségével ellenőrizzék, elmúlt-e 18 éves, aki alkoholt vásárol. Erre azért van szerintük szükség, mert az eladókat rendszeresen atrocitások érik, amikor elkérik az igazolványokat.

Statisztikák szerint a bolti eladók naponta több mint 1300 erőszakos és bántalmazó esettel szembesülnek. Ezek leggyakoribb kiváltó oka a vásárló életkorának ellenőrzése. A British Retail Consortium szerint a korhatárbecslési technológia biztonságosabbá tenné az üzleteket a munka és a vásárlás szempontjából – írja a Daily Mail.

Az igény azután született meg, hogy az elmúlt évben több brit kereskedelmi vállalatnál sikeres kísérleteket végeztek. A szoftver mögött álló brit Yoti cég azt állítja, hogy a rendszer 18 hónapos pontossággal képes megbecsülni valakinek a korát.

A koruk igazolásához az alkoholt vásárolni kívánóknak csupán annyit kell tenniük, hogy az önkiszolgáló pénztárban elhelyezett kamerába néznek. Ezután egy algoritmus kevesebb mint két másodperc alatt megbecsüli az életkorukat. 

Személyes adatokra vagy igazolványra nincs szükség, a kép pedig az azonosítás után rögtön törlődik. Ha a rendszer valakit 25 év alattinak azonosít, értesítést küld a bolt dolgozóinak, aki ezután személyes ellenőrzést végez.

Alternatívaként egy alkalmazást használhatnának is a vásárlók, amire előzetesen fel kell tölteniük egy fotót személyi okmányukról. Ebben az esetben a pénztárnál be kell olvasniuk egy QR-kódot, és egy szelfit készíteni a mobiltelefonjukkal. Ez a folyamat legfeljebb 15 másodpercet vesz igénybe.

Nyitókép: Pavel Danilyuk / Pexels

#Külföld#bolt#alkohol#vásárlás#anglia#mesterséges intelligencia#ai#életkor

Címlapról ajánljuk