Külföld

Szijjártó Péter: Magyarország nem fogja támogatni, hogy európai szervezetekbe vegyék fel Koszovót

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 14:59

A szerb külügyminisztert fogadta a politikus.

Szijjártó Péter szerint veszélyeztetné a kompromisszumkeresés sikerét a szerb-koszovói konfliktusban, ha különböző európai formációk idő előtt felvennék Koszovót, ezért a kormány nemmel fog voksolni, ha szavaznak arról, hogy Koszovót tagként felvegyék-e az Európa Tanácsba, írja az MTI.

A külügyminiszter ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta el, miután fogadta Ivica Dacic szerb külügyminisztert, a belgrádi kormány miniszterelnök-helyettesét, aki később Orbán Viktort is meglátogatta a Karmelita kolostorban.

Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarország és Szerbia „sorsközösséget” alkotnak. Szerinte a migráció és a háború hatásai közvetlenül érintik a két országot. „Mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában. A háború elhúzódása és esetleges eszkalációja súlyos veszélyeket jelent mindkét ország számára” – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kétoldalú együttműködésből mindkét fél sokat profitál, amit az is mutat, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom tavaly 75 százalékkal nőtt, ezzel rekordot döntve.

Emlékeztetett, hogy a Török Áramlat építése ellen komoly nyomást fejtettek ki egyes szövetségesek, de az napjainkban sehogy sem lenne kiváltható. „Ha akkor a szerbek és mi, magyarok, nem álltunk volna ellen a nyomásnak, ma hatalmas bajban lennénk” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a gáztározók töltöttsége az éves felhasználás 42 százalékát fedezi hazánkban, míg az európai átlag mindössze 21 százalék.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Külföld#szijjártó péter#szerbia#koszovó#gáz#tározó#külügyminiszter#európai unió

Címlapról ajánljuk