Külföld

Minősített iratokra bukkantak Joe Biden egykori irodájában

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 8:33

Donald Trump rögtön lecsapta a magas labdát.

Alelnökségének idejéből származó minősített iratokat találtak Joe Biden irodájában, amit 2017-től elnöki kampányának kezdetéig használt egy washingtoni elemzőintézetnél, a Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement-nél – adta hírül a Reuters.

Az amerikai főügyész felkérte a chicagói ügyészt, hogy vizsgálja meg a nemzeti levéltárnak átadott dokumentumokat, amelyeket novemberben, néhány nappal a félidős választások előtt találtak meg Biden személyes ügyvédei. Az iratok megtalálásáról a Fehér Ház jogtanácsosa értesítette a levéltárat, amely korábban nem kereste a dokumentumokat.

Az iratok a Penn Biden Center irodahelyiségeinek kiürítése közben kerültek elő. Az elnök jogtanácsosa szerint a Fehér Ház együttműködik az Igazságügyi Minisztériummal az eset kapcsán. A jogtanácsos nem említette, hogy mi volt az iratokban, és milyen szintű azok minősítése. A CBS News annyit közölt, hogy nem atomtitkok voltak bennük.

Az ügy azért kényes, mert az Igazságügyi Minisztérium eközben amiatt vizsgálódik, hogy Donald Trump floridai birtokán a hatóságok mintegy száz minősített dokumentumot találtak, melyeket a Fehér Házból való távozása után magánál tartott. Trump saját közösségi portálján fel is tette a kérdést, hogy az FBI mikor fog házkutatásokat tartani Biden ingatlanjain, vagy akár a Fehér Házban.

Nyitókép: Hector Vivas/Getty Images

#Külföld#joe biden#donald trump#minősített irat#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk