Külföld

Újra nyomoznak a 40 éve a Vatikánban eltűnt 15 éves lány ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 19:24

Több elmélet is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hová tűnhetett Emanuela Orlandi.

A Vatikán ismét felvette a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében – jelentette hétfőn az ADN Kronos olasz hírügynökség.

Alessandro Diddi, a szentszék igazságügyi megbízottja a csendőrséggel közösen döntött a vizsgálat folytatásáról a 40 éve történt eltűnési ügyben. A nyomozás célja az eddig keletkezett akták, dokumentumok, beszámolók, információk és tanúvallomások ismételt ellenőrzése, valamint az új nyomok vizsgálata. A Vatikán szerint minden egyes részletet újból górcső alá vesznek a lány eltűnésének napjától. A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték – írja az MTI.

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehet a történtekhez. Az egyik ilyen népszerű teória szerint a lányt egy olyan banda hurcolhatta el, amely Vatikán bankjának akkori elnökét, Paul Marcinkust akarta zsarolni. Egy másik elmélet szerint Orlandit azért rabolták el, hogy elérhessék a török Ali Agca szabadon engedését, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen.

Az eltűnési ügyet Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélyeként is emlegetik. 2019-ben a holttestét keresve felnyitották két hercegnő sírját a vatikáni német temetőben, de hiába. Egy évvel korábban a Vatikán olaszországi nunciatúrájának egyik melléképületében találtak „gyanús csontokat”, de az ügyészség megállapította, hogy azok nem származnak sem Emanuelától, sem egy ugyanazon év nyarán eltűnt másik 15 éves római lánytól, Mirella Gregoritól.

Októberben egy Netflix-sorozat is foglalkozott az egykori nyomozással, köszönhetően szemtanúk tanúvallomásainak. A többi között Orlandi egykori barátnője arról beszélt, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy” szexuálisan zaklatta.

A hallgatás gyakran a legsúlyosabb bűncselekmény. Ez a legborzalmasabb, ami egy családdal történhet

– jelentette ki Pietro Orlandi, Emanuela testvére. Meggyőződése szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el.

Mint mondta, elérkezett az ideje az igazságnak, hogy 92 éves anyjuk legalább virágokat helyezhessen el lánya sírjára, bárhol is legyen az. Pietro Orlandi hozzátette: sosem fog felhagyni a kereséssel.

Nyitókép: Francesco Fotia/AGF/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#emanuela orlandi#vatikán#eltűnés#nyomozás#pápa#megoldatlan rejtély#olaszország#rendőrség#bűnügy

Címlapról ajánljuk