Külföld

Ukrajnáért harcoló magyar katonáknak gyűjtöttek, sikeresen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 9. 20:19

Akkumulátorok, sízoknik, jó minőségű téli ruházat, valamint Erős Pista és Unicum is jutott a segélycsomagokba a facebookos kezdeményezésnek hála.

Egy sikeres hazai civil kezdeményezésnek köszönhetően létfontosságú felszereléshez jutottak az Ukrajnában az orosz megszállók ellen harcoló kárpátaljai magyar katonák, derül ki a hvg.hu cikkéből.

A becslések szerint közel négyszáz magyar nemzetiségű ukrán állampolgár harcol most a fronton, és az ő igényeikhez igazodva indult gyűjtés egy zárt Facebook-csoportban.

Az ukrán hadsereg magyar katonáira tavaly októberben akkor irányult figyelem, amikor részt vettek a Harkiv környéki települések felszabadításában, és sikereikről egy lyukas 56-os magyar zászló kíséretében számoltak be. Soraikban harcol Fegyir Sándor is, az Ungvári Egyetem tanára, aki augusztusban a frontról tartott órát a diákjainak.


Mivel a magyar kormány nem nyújt semmiféle segítséget az ukrán hadseregnek, a katonai témákkal foglalkozó zárt Facebook-csoport tagjai felvették Fegyirrel a kapcsolatot, hogy megtudják mire lenne szükségük az oroszok ellen harcoló magyaroknak. Fegyirék visszaírták, hogy olyan, leginkább nagy teljesítményű külső akkumulátorokra, amikkel a telefonoktól kezdve a hősugárzókig szinte bármit lehet tölteni.


A csoport ekkor pénzgyűjtésbe kezdett és egy nap alatt több mint egymillió forint jött össze, amiből első körben három akkumulátort, ráadásként élelmiszert, Erős Pistát és Unicumot is tudtak a fronton harcolóknak küldeni. A gyűjtéssel nem álltak le, egy második szállítmánnyal a hidegtől védő, jó minőségű téli ruházatot polárfelsőket, termozoknikat, lábmelegítőket indítottak útnak.

Nyitókép: Федір Шандор / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#kárpátalja#magyarok#segítség#gyűjtés

Címlapról ajánljuk