Külföld

Meghalt egy férfi egy Amazon-raktárban, de nem állt le a munka, még akkor sem, amikor a holttest a padlón feküdt

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 14:27

Az alkalmazottak azt állítják, hogy a halott férfit kartondobozokkal takarták el a gyár vezetői. 

December 27-én reggel a Colorado Springsben található Amazon-raktárban meghalt a 61 éves Rick Jacobs: a férfi közvetlenül a műszakváltás előtt kapott szívrohamot. Ám ami ezután történt, az feldühítette a kollégáit – írja a Guardian.

Szemtanúk szerint az elhunyt dolgozót nagyméretű kartondobozokkal vették körbe, és lezárták a területet, ahol az eset történt, ám az alkalmazottak kritizálták az incidenssel kapcsolatos átláthatóság hiányát. 

Az Amazon tagadta, hogy a vezetők kartondobozokat használtak volna a terület lezárására, de közölték, hogy a „magánélet és a biztonság érdekében” körbeállták a férfit, hogy senki ne menjen a közelébe.

Amikor a dolgozók megérkeztek a nappali műszakra, elmondásuk szerint nem értesítették őket arról, hogy mi történik, és a szokásos módon folytatták a munkát – csakhogy közben ott feküdt az elhunyt kollégájuk, a mentőszolgálat munkatársai pedig várták a halottkém érkezését. 

Egy névtelenséget kérő alkalmazott az esetről elmondta, hogy miután megtudta, mi történt, nagyon kényelmetlenül érezte magát, mert szerinte a munkahelyén egyszerűen semmibe veszik az emberi érzelmeket. Ő úgy véli, a vezetőség aznapra felmenthette volna az érintett alkalmazottakat, de ez nem történt meg. 

„Senkinek sem lett volna szabad azt mondani, hogy egy holttest mellett dolgozzon, különösen nem azután, hogy a szemtanúja volt a halálesetnek. A nappali műszak reggel 7-kor vagy 7.30-kor érkezik. Minket nem tájékoztattak, hogy mi folyik bent, semmilyen figyelmeztetés nem volt, mielőtt bementünk az épületbe. Nyilván helyszíni tanácsadó sem volt, csak napokkal később tettek ki egy szórólapot, amelyen keresztül tájékoztattak minket, hogyan kaphatunk mentálhigiénés tanácsadást” – tette hozzá. 

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a törvények és az elhunyt családjának adatvédelmi aggályai miatt a vállalat nem tudott részleteket közölni az egyénről vagy az incidensről. Cáfolták azokat az állításokat, miszerint bárki is dolgozott volna a holttest közelében, vagy hogy dobozokat használtak volna a terület lezárására. 

Az Amazon nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a vállalatnak milyen protokolljai vannak az ilyen esetekre, vagy milyen segítséget biztosítottak a dolgozóknak közvetlenül az esemény után vagy azt követően.

A raktár egy másik dolgozója elmondta, hogy amikor aznap reggel munkába álltak, rendőrségi és tűzoltóautók voltak a raktárnál, de nem kaptak magyarázatot arra, hogy miért. Később a kollégáitól tudta meg, hogy az előző műszakban meghalt egy raktáros. 

Felhúztam magam, hogy minden a szokásos módon zajlik, pedig egy ember holtan fekszik a munkaterületen, nekem pedig a pihenőszobában kell hallanom erről. Miért van az, hogy a megszokott módon dolgozunk, amikor odalent valaki meghalt? 

Egy héttel az incidens után a vezetőség végül egy értekezleten foglalkozott a kérdéssel, a dolgozók azonban elégedetlenül távoztak, mert a vezetőség egyáltalán nem vállalt felelősséget az eset miatt.

Az alkalmazott szerint az, ami történt, az emberi élet iránti tisztelet hiányát mutatja. „Gondoljátok, hogy nem tudtunk volna egy kis tiszteletet tanúsítani és elég ideig leállni ahhoz, hogy legalább a holttestet kivigyük a létesítményből és feltakarítsunk utána?” – tette fel a kérdést, majd arról beszélt, hogy nem ez az első haláleset az Amazon-raktárakban, ezért kellene, hogy legyen valamilyen protokoll. 

„Nem számít, hogy ez az első vagy a tizedik haláleset. Kell, hogy legyenek protokollok arra vonatkozóan, hogyan kezeljük ezt a helyzetet. Talán amíg a nyomozás folyik, nem engedik be a nappali műszakot, hanem elhalasztják legalább addig, amíg a holttestet el nem tüntetik” – magyarázta. 

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

#Külföld#amazon#raktár#demonstráció#haláleset#szívroham

Címlapról ajánljuk