Külföld

Letartóztatási hullámot váltott ki, hogy kiszivárgott egy felvétel a magát összevizelő elnökről

rtl.hurtl.hu

2023. január 7. 12:54

A vezérlőteremben ülő tévéseket és helyszíni operatőröket vettek őrizetbe, miután közzétették az egyedülálló felvételt a himnusz alatt történt bepisilésről.

Néhány héttel ezelőtt kezdett el terjedni az a videó, amelyen az látható, hogy Salva Kiir, Dél-Szudán elnöke egy hivatalos rendezvényen összevizelte magát. Az üggyel összefüggésben a nemzetbiztonsági szolgálat hat újságírót vett őrizetbe pénteken, őket a felvétel jogosulatlan közzétételével gyanúsítanak – írta a Guardian.

Az újságírók, akik közül többen is technikusként, operatőrként dolgoznak, az állami tulajdonú South Sudan Broadcasting Corporation munkatársai. (Joval Tombe, a vezérlőterem igazgatója, Victor Lado operatőr és technikus, Joseph Oliver és Jacob Benjamin operatőrök, Mustafa Osman operatőr és technikus, valamint Cherbek Ruben technikus.)

A Committee to Protect Journalists nevű szervezet követeli az újságírók elengedését.

A videó igen gyorsan terjedt a közösségi oldalakon, sokan pedig azt is felvetették, hogy az elnök alkalmas-e az éhezéssel és a klímaváltozás hatásaival küzdő nemzet irányítására. Az eset heves vitákat váltott ki az ilyen felvételek közösségi médiában való közzétételének etikájáról, valamint az idősekkel szembeni empátia hiányáról. A 71 éves Salva Kiir feltehetően húgyúti fertőzésben szenved.

Salva Kiir elnöksége Dél-Szudán 2011-es függetlenné válása óta tart, hatalomátvétele óta nem tartottak választást az országban, bár úgy tervezik, hogy 2024-ben új választás lesz.

A szóban forgó felvétel:

 

Nyitókép: Daniel Irungu/MTI/EPA

 

#Külföld#dél-szudán#Salva Kiir#újságíró#sajtó#média#Videó

Címlapról ajánljuk