Külföld

Bolsonaro durván lelakta az elnöki palotát

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 17:06

El is hagyta az országot, mielőtt beiktatták utódját.

Alaposan lelakta az elnöki rezidenciát a Brazília éléről a napokban távozott Jair Bolsonaro – idézi a Guardian a brazil GloboNews tudósítását.

Az 1950-es években épült Palácio da Alvorada építészeti műremek, a brazil történelmi örökség része. A GloboNews riporterét az új first lady, Rosângela Lula da Silva kalauzolta körbe az épületben. A riporter szerint Brazília egyik ikonikus épülete nincs jó állapotban. Szakadt szőnyegekről és kanapékról, beázó mennyezetről, betört ablakokról, törött padlóburkolatokról mutattak be képeket.

A XX. század egyik leghíresebb brazil művésze, Emiliano Di Cavalcanti faliszőnyegét restaurálni kell majd, a könyvtárból ugyanis átvitték egy olyan helyiségbe, ahol erős napfény érte. Több műalkotás pedig eltűnt a házból.


A first lady azt mondta, elszomorította az épület állapota, ahonnan az a kaktusz is eltűnt, amit férje, Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnöksége alatt, a 2000-es években ültetett.

Bolsonaro az új elnök beiktatásának előestéjén elhagyta Brazíliát, jelenleg Floridában van. A hírek szerint attól tart, hogy büntetőeljárást indítanak ellene. Egy brazil lap pedig arról írt, hogy a volt államfő az olasz kormánytól kért családjának állampolgárságot, abban reménykedve, hogy a brazil hatóságok nem fogják tudni elérni kiadatását az európai országból, ahonnan dédnagyapja, Vittorio Bolzonaro a XIX. században vándorolt ki.

#Külföld#brazília#jair bolsonaro#elnöki palota

Címlapról ajánljuk