Külföld

Von der Leyen: Horvátország kemény munkájának eredménye a kettős csatlakozás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 1. 18:45

Az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén-horvát határ breganai átkelőhelyén méltatta Horvátország csatlakozását az eurózónához és belépését a Schengen-övezetbe.

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka

– jelentette ki Ursula von der Leyen vasárnap a szlovén-horvát határon. Az Európai Bizottság elnöke Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából a breganai átkelőhelyre, írja az MTI.


Schengen az elkötelezettség és a kölcsönös bizalom kérdése, fogalmazott Ursula von der Leyen, majd Zágrábnak címezve hozzáétette:  

az övezeten belül egymásra vagyunk utalva, de tudjuk, hogy bízhatunk önökben és számíthatunk önökre.


Andrej Plenkovic kormányfő hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. Horvátország – amely egyedüli abban, hogy ugyanazon a napon csatlakozott az euróövezethez és a Schengen-zónához –, immár azon 15 európai ország közé tartozik, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Plenkovic köszönetet mondott a célok megvalósításáért dolgozó minisztereknek és a határt őrző rendőrségnek. A rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt, de Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez, jelentette ki a hovát kormányfő.

Natasa Pirc Musar szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út.

Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont

– mondta Natasa Pirc Musar.

Szlovénia elnöke szerint a történelem összekötni és elválasztani is képes az országokat, de ebben a térségben már túl sok volt az elválasztásból. "Üdvözlöm, hogy megint nincs határ Szlovénia és Horvátország között. Igazán nagyon örülök ennek" - fejezte be beszédét Natasa Pirc Musar.

Horvátország alig tízéves európai uniós tagság után lépett be most a Schengen-övezetbe és az eurózónába. Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz.


Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában. 

Viszlát kuna, üdv euró!

– írta a testület, megjegyezve, hogy a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenállóképességét.

Nyitókép: Ursula von der Leyen / Twitter

#Külföld#európai unió#horvátország#schengen#eurózóna

Címlapról ajánljuk