Külföld

Türkmenisztánban betiltották a szilvesztert

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 10:18

Nem adtak rá magyarázatot.

A főváros, Asgabat kivételével Türkmenisztán-szerte megtiltották a lakosságnak, hogy szilveszteri bulikat tartsanak – írja a Szabad Európa / Szabadság Rádió. A közép-ázsiai ország hatóságai nem adtak magyarázatot a tilalomra, ellenben rendőröket vezényelnek ki az intézkedés betartatására.

Név nélkül nyilatkozó közalkalmazottak Mari tartományból elmondták, hogy az állami cégeket is eltiltották az újévváró rendezvények megtartásától, a vendéglőkben és otthonaikban sem ünnepelhetnek az emberek. Az imámok pedig azt mondták a híveknek, hogy bűnös viselkedés lehet, ha az újévi hagyományoknak megfelelően fenyőfát díszítenek és körbetáncolják azt.

A vendéglők, kávézók, bárok, rendezvénytermek számára általában ez az időszak a legforgalmasabb és legnyereségesebb, most azonban arra kötelezték az üzemeltetőket, hogy este kilenc órakor zárjanak be. Egy étteremtulajdonos szerint a szilveszter azon ritka alkalmak egyike, amikor az emberek jól érzik magukat Türkmenisztánban. Mint mondta, a közalkalmazottak este hat óráig dolgoznak, és nyolc óra körül szoktak megérkezni az éttermekbe, most azonban már azelőtt haza kell küldeniük a vendégeiket, hogy egyáltalán rendelni tudnának.

Az elmúlt napokban megerősített rendőri jelenlétet tapasztaltak a helyiek. Azt mondják, mindenhol megjelennek a rendőrök, ahonnan hangos zene hallatszik, csak a kormánytisztviselők és más, jó kapcsolatokkal rendelkező emberek kihágásai felett hunynak szemet.

A szomszédos Lebap tartományban az éttermek nyitvatartását nem korlátozták ugyan, a közalkalmazottaknak azonban megtiltották, hogy éttermekben, bárokban, kávézókban vagy akár a munkahelyükön búcsúztassák az óévet. Akit rajtakapnak, azt kirúgják.

A muszlim többségű Közép-Ázsiában szovjet örökségként terjedt el az újév megünneplése, melynek részeként az emberek fenyőfát díszítenek. A helyhatóságok rendszerint koncerteket, ételosztásokat, más rendezvényeket szerveznek, és az utcákat is feldíszítik. Gyakran kötelezik is az embereket arra, hogy a hivatalos állami ünnepségeken, felvonulásokon részt vegyenek.

A mostani korlátozásokat hivatalosan nem jelentették be, és magyarázatot sem adtak rájuk. Egyesek szerint biztonsági okok állhatnak a háttérben, miután tavaly négyen meghaltak és harmincan megsebesültek, amikor házi készítésű tűzijáték robbant fel a tömegben Lebapban. Az elmúlt napokban a tartomány iskoláit és házait rendőrök járták végig, eltanácsolva a fiatalokat attól, hogy tűzijátékkal ünnepeljenek, a szülőket pedig figyelmeztették, hogy őket büntetik meg, ha a gyermekük megszegi a tiltást.

Asgabatban viszont nagyszabású ünnepségeket tartanak: az ünnepi szezon december 15-én kezdődött egy szabadtéri koncerttel és a város fenyőfájának kivilágításával. Még Gyed Moroz és Sznyegurocska is megérkezett a türkmén fővárosba fehér hintón.

Nyitókép (illusztráció): Baris Oral/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#Türkmenisztán#újév#szilveszter#tilalom

Címlapról ajánljuk