Külföld

Az elűzött moszkvai főrabbi szerint az orosz zsidóknak minél előbb menekülniük kéne az országból, mert őket fogják hibáztatni a háború okozta nehézségekért

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 13:30

Pinchas Goldschmidt korábban Putyin rezsimjének nyomására távozott az országból.

Moszkva elüldözött főrabbija szerint az oroszországi zsidóknak minél előbb el kéne menekülniük az országból, mivel őket fogják hibáztatni az orosz-ukrán háború okozta nehézségekért. Pinchas Goldschmidt a Guardiannek beszélt erről.

„Ha visszanézünk Oroszország történelmére, bármikor, amikor egy politikai rendszer veszélybe került, a kormány megpróbálta a tömegek dühét és elégedetlenségét a zsidó közösség felé terelni. Ezt láttuk a cári időkben, és a sztálini rezsim vége felé is” – mondta.

Szerinte az antiszemitizmus egyre erősödik Oroszországban, és „lépésről lépésre” ismét leereszkedik a vasfüggöny. Ezért gondolja úgy, hogy az ottani zsidók számára most jött el az idő a távozásra. Ő úgy becsli, hogy a háború kezdete óta a közösség 25-30 százaléka vagy távozott már, vagy ezt tervezi.

A rabbi júliusban mondott le moszkvai pozíciójáról, miután nem volt hajlandó támogatni Ukrajna megszállását. Felidézte, hogy a közösség vezetőire politikai nyomást gyakoroltak, hogy álljanak a háborús erőfeszítések mellé.

Nyitókép: Sven Hoppe / picture alliance via Getty Images

#Külföld#moszkva#rabbi#putyin#orosz-ukrán háború#antiszemitizmus#menekülés

Címlapról ajánljuk