Külföld

Kiderült, mekkora a magyar nemzetiségű lakosság száma Romániában

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 10:09

Az idei népszámlálás előzetes eredményei alapján Románia lakossága mintegy 19 millió fő, 1,06 millióval kevesebb, mint a 2011-ben.

Románia lakosságának nagyjából 6 százaléka, valamivel több mint egymillió ember vallja magát magyarnak – derült ki az idei népszámlálási adatokból, amelyeket a Transtelex ismertetett. Az előző népszámlálásnál még 6,5 százalék mondta azt, hogy magyar nemzetiségűnek tartja magát.

Az idei népszámlálás előzetes eredményei alapján Románia lakossága mintegy 19 millió fő, 1,06 millióval kevesebb, mint a 2011-ben. 

„Megfigyeltünk egy tendenciát: a megyeszékhelyek városainak lakossága csökken, de a szomszédos városokban nő a népesség” – mondta Tudorel Andrei a román statisztikai hivatal vezetője.

A populáció nagyobb hányada, nagyjából 52 százaléka él városi környezetben. 

A romák aránya 3,4 százalékos, rajtuk és a magyarokon kívül még ukránok, németek és a törökök élnek nagyobb számban Romániában, ám utóbbi nemzetiségekhez csak néhány tízezren tartoznak. 

A lakosság túlnyomó többsége (85 százaléka) ortodox vallású, a katolikusok aránya 4,5 százalékos, míg a reformátusoké 3 százalékos. Nagyjából 16 millióan nyilatkoztak vallási hovatartozásukról, a teljes népesség 0,9 százaléka vallotta magát „vallástalannak”, ateistának vagy agnosztikusnak.

A 2011-ben regisztrált állandó népességhez képest Románia 1 millió lakost veszített, a 42 megyéből (beleértve Bukarestet is) 39 megye lakossága csökkent. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#románia#magyar#népszámlálás

Címlapról ajánljuk