Külföld

Bekérette a minszki külügy az ukrán nagykövetet, miután Fehéroroszország lelőtt egy ukrán rakétát

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 5:30

Ukrajna szerint az incidens a védekezésük eredménye, és az orosz provokációt sem zárják ki.

Bekérették a minszki külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet, miután Fehéroroszország saját közlése szerint lelőtt egy ukrán légvédelmi rakétát a saját területén. A BBC szerint az eset az egyik legsúlyosabb Ukrajna elleni orosz légitámadás idején történt.

Az ukrán hadsereg szóvivője szerint az incidens Ukrajna védekezésének eredménye, az Oroszország egyik legfontosabb szövetségesének számító Fehéroroszország viszont teljes körű vizsgálatot vár el Kijevtől, miután a határtól nem messze lezuhant az Sz-300-as típusú rakéta. A fehérorosz külügy szóvivője szerint az eset nagyon súlyos, és átfogó intézkedéseket várnak Ukrajnától annak érdekében, hogy a jövőben hasonló esetek ne forduljanak elő.

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy készen áll arra, hogy szakértőket kérjen fel az eset kivizsgálására olyan országokból, amelyek nem támogatják „az orosz terrorállamot”. Hozzátették, hogy fenntartják a jogot arra, hogy megvédjék a saját légterüket, és azt sem zárják ki, hogy Oroszország szándékos provokációt követett el azzal, hogy olyan irányba lőtt ki rakétát, hogy azt Fehéroroszország területén érje el az ukrán légvédelem.

Fehérorosz közlés szerint a rakéta a határtól mintegy 15 kilométerre, Harbacsa falu közelében zuhant le. Egy szemtanú elmondása szerint az egész háza beleremegett a detonációba.

Februárban Fehéroroszország hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország a területéről indítson inváziót Ukrajna ellen, és ukrán tisztviselők szerint Oroszország újabb támadásra készülhet Fehéroroszország irányából, bár ezt Ukrajna nyugati szövetségesei nem látják igazoltnak.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#orosz-ukrán háború#fehéroroszország#ukrajna#légvédelem

Címlapról ajánljuk