Külföld

Rendőrt hívott a cannabist használó haldokló rákbetegre a kórház

rtl.hurtl.hu

2022. december 29. 12:04

A rendőrök bírósági idézést nyújtottak be az ágyhoz kötött betegnek, amit később visszavontak. Az eset azonban így is nagy felháborodást okozott. 

Rendőrt hívott az amerikai Kansas állam egyik kórháza egy ott ápolt gyógyíthatatlan rákbetegre, aki fájdalma enyhítésére marihuánát használt a szobájában – írta a Guardian. A december közepén történt eset nagy felháborodást váltott ki az államban, ahol amiatt a marihuánával kapcsolatos jogszabályok megváltoztatását kezdték el követelni.

Kansas egyike annak a mindössze három amerikai államnak az ötvenből, ahol a marihuána teljesen illegális, még orvosi használata sem engedélyezett.

A beteg, a 69 éves Greg Bretz egy helyi lap munkatársának elmondta, hogy e-cigi porlasztóval fogyasztott marihuánát, valamint kenyérre kent kannabiszpasztát használt a tünetei enyhítésére. Közlése szerint az egyik orvos ezt elnézte, közölve vele, hogy nyugodtan csinálja, ha attól jobban érzi magát, mert betegsége gyógyíthatatlan.

December 19-én azonban a Hays városában található kórház kihívta rá a rendőrséget, a „tűzveszélyesnek ítélt” e-cigi porlasztó használata miatt, valamint azért, mert THC-t birtokolt, ami illegális Kansas államban – mondta el a város rendőrkapitánya a Guardiannek. Don Scheibler elmondta, hogy meghallgatta a két kiérkező rendőr és beteg közötti párbeszédet rögzítő hangfelvételt, és közlése szerint a rendőrök „udvariasak és tisztelettudóak” voltak a frusztrált beteggel szemben.

A rendőrkapitány közölte, hogy bár az egyik rendőr bírósági idézést nyújtott be a beteg ellen, ami arra kötelezte a férfit, hogy személyesen jelenjen meg január 26-án a bíróság előtt, azt még aznap vissza is vonta. Scheibler elmondása szerint a rendőr időközben meggondolta magát, és miután beszélt felettesével, írt az ügyésznek, hogy ejtsék a beteg ellen emelt vádat.

Az eset nagy felháborodást okozott az államban, és a rendőrségre több mint száz telefonhívás érkezett amiatt, miután a helyi sajtó beszámolt róla, és terjedni kezdett. A rendőrkapitány a Guardiannek elmondta, hogy személyesen közölte a beteggel, hogy visszavonták az idézést, és közölte, hogy „rendőrként nem mi döntjük el, hogy mik a törvények”, hozzátéve, hogy az államban szükség lenne egy párbeszédre a marihuána orvosi használatának engedélyezéséről.

Nyitókép: orvosi marihuánát áruló bolt Kaliforniában, 2010-ben. Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images

#Külföld#marihuána#orvosi marihuána#kórház#rákbeteg#rendőrség#bíróság#idézés#egyesült államok#Kansas#legalizálás

Címlapról ajánljuk