Külföld

A királyi vízimentők szépen kérnek mindenkit, hogy ne ünnepeljenek jelzőrakétákkal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 26. 16:04

A brit parti őrség önkéntesei sosem kaptak még riasztást karácsonykor, de idén december 25-én vízre kellett szállniuk, mert valakik segélykérő rakétákkal tűzijátékoztak.

Bár egész évben éjjel-nappal szolgálatban állnak, mostanáig nem fordult olyan elő, hogy karácsonykor kellett volna vízre szállniuk, jelentették a brit Királyi Nemzeti Vízimentők (RNLI) Whitby-ben állomásozó önkéntesei.

December 25-én azonban legfiatalabb önkéntesük két vörös jelzőrakétát vett észre a kikötő felett. Az Északi-tenger partjainál bajba jutott hajózók segítségére sietve mentőcsónakba szálltak, és átkutatták a kikötő területét.

Az erős szél miatt úgy döntöttek, hogy a minden időjárási viszonyok között bevethető mentőcsónakkal is vízre szállnak, és a kikötőn kívüli vizeket is átfésülték.

A vízimentők az alapos kutatás ellenére sem találtak egyetlen bajbajutott halászhajót vagy csónakot sem, így a családi vacsorát megszakító önkéntesek végül visszatértek a szárazföldre. Feltételezésük szerint valakik afféle ünneplésképp, tűzijáték helyett lőtték fel a vészjelző rakétákat.

Szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy csak vészhelyzetben használjanak piros jelzőrakétát

– mondta Howard Fields kormányos.

Nyitókép: RNLI

#Külföld#nagy-britannia#anglia#vízimentők#rakéta#vészjelzés

Címlapról ajánljuk