Külföld

Váratlanul meghalt egy nagy orosz hajógyár vezetője – a halál oka ismeretlen

rtl.hurtl.hu

2022. december 25. 14:37

Alekszand Buzakov azt a szentpétervári haditengerészeti hajógyárat vezette, amelynek igen nagy szerepe van az Ukrajna elleni háborúban.

Váratlanul életét vesztette Alekszandr Buzakov, egy nagy oroszországi hajógyár igazgatója szombaton – jelentette az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ beszámolója alapján a Reuters. A halál okára nem tettek utalást.

Buzakov több mint 10 éve igazgatta a nem nukleáris tengeralattjárók építésére specializálódott hajógyárat. A szentpétervári haditengerészeti hajógyárban olyan dízel meghajtású harci tengeralattjárók készülnek, amelyek képesek a szárazföldi célpontok ellen bevethető Kalibr rakéták kilövésére. Buzakov elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy megerősítette a céget a nem nukleáris tengeralattjárók piacán – állt a vállalat közleményében.

Moszkvai közlés szerint az orosz hadsereg áprilisban egy ilyen dízel tengeralattjárót vetett be a Fekete-tengeren, hogy ukrán katonai célpontokat lőjön Kalibr rakétákkal. Más adatok szerint a háború előtt már négy ilyen tengeralattjáró cirkált a Fekete-tengeren.

Buzakovról azt írták, hogy 40 éve volt a pályán, és 1980-ban végzett, ami arra utal, hogy hatvanas évei közepén járhatott.

Nyitókép: Kilo-osztályú orosz tengeralattjáró a Boszporusznál február 13-án, napokkal az Ukrajna elleni invázió megkezdése előtt. Oroszország addigra négyre növelte a Kalibr rakéták kilövésére képes fekete-tengeri tengeralattjárói számát. Fotó: Oguz Yeter/dia images/Getty Images

#Külföld#oroszország#halál#tengeralattjáró#rakéta

Címlapról ajánljuk