Külföld

Sztárok is küzdenek a világ legmagányosabb gorillájának kiszabadításáért

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 20:00

Bua Noit több mint harminc éve tartják fogva egy bangkoki áruházban, a napfénytől és a friss levegőtől is elzárva.

„A világ legmagányosabb gorillájának” nevezik a 33 éves Bua Noit, akit egy thaiföldi áruházban tartanak fogva egyéves kora óta. Világsztárok is részt vettek a kiszabadítására irányuló nemzetközi erőfeszítésekben, de az áruház tulajdonosa nem akarja eladni, a hatóságok pedig nem tesznek semmit az állat érdekében.

A PETA állatvédő szervezet ázsiai alelnöke, Jason Baker szerint Bua Noi szélsőséges pszichológiai megterhelésnek van kitéve betonketrecében, ahol egész életében egyedül volt. Baker szerint a világ egyik legrosszabb állatkertjeként tartják számon a bangkoki áruház hatodik és hetedik szintjén lévő létesítményt, ahol az állatok napfénytől és friss levegőtől elzárva, szűk helyen élik le életüket, bármilyen értelmes elfoglaltság nélkül.

A thai környezetvédelmi miniszter szerint Bua Noit egy állatmenhelyen kellene elhelyezni, titkára viszont azt mondta: hiába gyűjtöttek pénzt, a tulajdonos nem akar megválni az állattól, és amikor látszólag mégis belemenne, túl nagy árat kér. A gorilla azonban magántulajdonnak minősül, így nem tudnak semmit tenni.

A Daily Mail azt írja: tulajdonosa októberben azt mondta, hogy 320 millió forintnyi összegért hajlandó lenne eladni Bua Noit. Korábban az X-aktákból ismert Gillian Anderson levelet írt az állatkert tulajdonosának, amiben azt írta: annak fényében, hogy az állatkertjében még tűz is volt, gondolja végig, hogyan élnek ott az állatok, és döntsön a bezárás mellett. Cher pedig a Twitteren azt írta az állatkert tulajdonosáról, hogy „ez az ember szegény bezárt állatok szenvedéséből csinál pénzt”.

Az állatkert igazgatója azt mondta, a szomorú tekintet a gorilla „természetes arckifejezése”, ami azokat aggasztja, akik csak képen látták Bua Noit. Hozzátette, hogy a kritikák nem érdeklik, mert az állatot ők ismerik a legjobban, és úgy bánnak vele, mint „a saját lányukkal”.

Nyitókép: Taylor Weidman/Getty Images

#Külföld#thaiföld#gorilla#állatvédelem#állatkínzás#állatkert

Címlapról ajánljuk