Külföld

Összeesküvéssel vádolják Donald Trumpot, örökre eltiltanák a közhivatal viselésétől

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 7:49

A volt amerikai elnök viszont indulna a következő választáson.

Több részből álló összeesküvéssel vádolta meg Donald Trump volt amerikai elnököt az a kongresszusi vizsgálóbizottság, amely a tavaly január 6-i capitoliumi zavargásokról készített 845 oldalas jelentést. 

A most közzétett dokumentumban egyértelműen Donald Trumpot nevezik meg az események fő felelőseként. Azt javasolják, hogy tiltsák el a volt elnököt a hivatalviseléstől.

Donald Trump nem működött együtt a testülettel, a zárójelentést pedig (amelyet 18 hónap alatt készítettek el, több mint ezer tanú meghallgatásával) boszorkányüldözésnek nevezte. A hét demokratából és két republikánusból álló testület azt javasolta az igazságügyi minisztériumnak, hogy indítson vizsgálatot Donald Trump ellen felkelés és három másik bűncselekmény elkövetése miatt. 

Az Egyesült Államok volt elnöke 2020 januárjában, Joe Biden győzelmének hitelesítésekor ellenállásra szólította fel híveit. A tömeg a Capitoliumhoz vonult és betört a törvényhozás épületébe, az ostrom során öten haltak meg. 


 A BBC cikke szerint a jelentésnek ezek a kulcsfontosságú megállapításai:

  1. Donald Trump a választások éjszakán előre megfontoltan döntött úgy, hogy nem fogadja el a választás eredményét, és hogy csalást emleget majd. Ebben csak ügyvédje Rudy Giuliani támogatta őt.
  2. Donald Trump beszéde miatt mentek a lázadók Washingtonba, azaz a Capitolium elleni támadás a volt elnök miatt kezdődött. A Twitterre például az előző év decemberében azt írta: „Nagy tiltakozás DC-ben január 6-án. Legyél ott, vad lesz!” A lázadásban résztvevők is erre a bejegyzésre hivatkoztak, amikor arról kérdezték őket, miért mentek a fővárosba. 
  3. Donald Trump a lázadás kitörése után nem tett semmit és figyelmen kívül hagyta a Kongresszus figyelmeztetését is, miszerint támadás várható. 
  4. Az FBI kapott jelzéseket arról, hogy szervezkednek a szélsőjobboldali csoportok, több nyilvános és nem nyilvános fenyegetés, beszélgetés is eljutott a szövetségi nyomozókhoz. Az egyik szélsőséges például azt írta: „Csak egy út van. Nem gyűlések. Golyók”. A megfigyelt csoportok tagjai közül többen is ott voltak az ostromnál a tömegben. 
  5. Donald Trump megpróbálta rávenni a választás után Mike Pence alelnököt, hogy az eredmények ellenére nyilvánítsa őt győztesnek. Amikor Mike Pence ellenállt, bolondnak és gyengének nevezte őt. A lázadók emiatt azt skandálták a Capitolium előtt, hogy fel kell akasztani a volt alelnököt, és egy akasztófát is felállítottak.
  6. A vizsgálóbizottság végül 11 ajánlást fogalmazott meg. Az egyik az alkotmányra hivatkozik, amely kimondja: az a személy, aki esküt tett az Egyesült Államok alkotmányának támogatására, de lázadásban vett részt, vagy támogatta az alkotmány ellenségeit, kizárható a közhivatal viseléséből. Arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.

Nyitókép: Shawn Thew/MTI/EPA

#Külföld#donald trump#amerikai elnök#capitolium ostroma#vizsgálóbizottság#jelentés

Címlapról ajánljuk