Putyin washingtoni nagykövete szerint lehetséges háború az USA és Oroszország közöttAnatolij Antonov szerint nagy a kockázata a közvetlen összecsapásnak.
Külföld

Putyin washingtoni nagykövete szerint lehetséges háború az USA és Oroszország között

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 15:27

Anatolij Antonov szerint nagy a kockázata a közvetlen összecsapásnak.

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak, mondta az MTI szerint Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

A misszióvezető a pénteken megjelent interjúban azt hangoztatta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása azt bizonyítja, hogy ma már senki sem titkolja: a Fehér Ház politikájának valódi célja Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig. Rámutatott, hogy a Patriotok, amelyek kezelő személyzete sajtóértesülések szerint amerikai lesz, az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

És ha amerikaiak halnak meg? Mi lesz a reakció itt, Washingtonban? Ez nem bizonyíték arra, hogy a (washingtoni) kormányzat közvetlenül részt vesz a jelenlegi konfliktusban?

– kérdezte. Joe Biden korábban amúgy arról beszélt, hogy nem amerikaiak fogják kezelni a rakétarendszert, hanem amerikaiak által kiképzett ukránok.

A nagykövet hozzátette, hogy szerinte sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. „Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán” – mondta.


Nyitókép: Ting Shen / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz#nagykövet#zelenszkij#washington#látogatás#orosz-ukrán háború#usa#háború

Címlapról ajánljuk