Külföld

Kim Dzsongun felháborodott, ezért kilőtt két rakétát Japán felé

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 11:32

Nem tetszett neki, hogy kétségbe vonják országa katonai képességeit.

Észak-Korea kilőtt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát (SRBM) pénteken a Japán- (más néven Keleti-) tengerre – közölte a dél-koreai hadsereg.

Egy héten belül ez már a második ilyen jellegű erődemonstráció a kommunista ország részéről, miután múlt vasárnap két közepes hatótávolságú rakéta kilövését jelentették a dél-koreai fegyveres erők.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) szűkszavú közleménye szerint a kilövést helyi idő szerint délután fél ötkor észlelték Phenjan területéről. Hozzátették: fokozott figyelemmel kísérik Észak-Korea hadi tevékenységét, és fenntartják az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben a teljes készenléti állapotot.

A pénteki rakétateszt előzménye, hogy Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga felháborodott kedden dél-koreai szakértők nyilvánosan közölt véleményén. 

Ezek a szakértők kétségbe vonták, hogy Phenjan birtokában van annak a technológiának, amely képessé teszi interkontinentális ballisztikus rakétáik visszatérítését az atmoszférába.

Észak-Korea a korábbi, múlt vasárnapi rakétakilövésről azt állította, hogy a dél-koreaiak valójában az ország első katonai felderítő műholdjának jövő áprilisáig tartó telepítési előkészületeit észlelték.

Japán pár nappal korábban jelentette be, hogy megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat a következő öt évben, azzal a céllal, hogy a hadsereg megelőző csapások végrehajtására is képessé váljon. Tokió szerint Phenjan katonai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Japánra nézve.

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan az idén példátlanul sok, összesen 67 rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#japán#rakéta

Címlapról ajánljuk