Külföld

Húsz euró miatt lőttek agyon egy roma fiút, Görögország-szerte tiltakoznak a romák a rendőri erőszak miatt

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 14:16

Nem bosszút vagy erőszakot akarnak, hanem igazságot – mondta a görög romák szervezetének képviselője, aki szerint a rendőrök máshogyan reagáltak volna, ha a fiú nem roma.

Több tucatnyi roma tüntetett Görögország második legnagyobb városa, Thesszaloniki egyik bírósági épülete előtt, miután közösségük egyik tagját lelőtték egy rendőri akció közben – írja a Deutsche Welle.

A 16 éves Kosztasz Fragulisz december 5-én egy helyi benzinkúton húszeurónyi üzemanyagot tankolt autójába, majd fizetés nélkül elhajtott. Az éppen a benzinkúton tartózkodó rendőrök motorkerékpárral eredtek utána, egyikük pedig fejbe lőtte a fiút, aki néhány nappal később a kórházban belehalt sérülésébe.

Az eset óta Görögország-szerte tüntettek a romák a rendőri erőszak ellen, és több baloldali csoport is melléjük állt. December 6-án pedig azért vonultak nagy tömegek az utcára, hogy emlékezzenek a 15 évesen elhunyt Alekszandrosz Grigopuloszra, akit egy tüntetésen talált el egy rendőr fegyveréből leadott lövés 2008-ban. Halálának évfordulóján rendszeresen tüntetnek Görögországban a rendőri erőszak ellen – mint a Deutsche Welle cikkében megjegyzik, úgy tűnik, a nem roma származású fiú halála jóval nagyobb dühöt vált ki az emberekből.

Tényleg agyon kellett lőni Kosztaszt nyomorult húsz euróért?

– kérdezte egy ötvenes éveiben járó roma nő, aki szerint nem roma emberek is lopnak, mégsem ölik meg őket ezért. A nyomortelepen élő Angeliki közelében lakott Nikosz Szabani, aki 19 éves lenne, de tavaly októberben ugyancsak rendőri intézkedés közben ölték meg. Egy autóval menekültek, amiről a rendőrök azt feltételezték, hogy lopott. Az autót egy kiskorú vezette, Nikosz mellette ült, a rendőrök harminc lövést adtak le a járműre. „Nem lett volna elég a kerekét kilőni?” – kérdezte Angeliki.

Nikosz apja, Jannisz azt mondta: nemrég a feleségével hulladékot gyűjtöttek az út mellett, amikor a rendőrök igazoltatták. Az egyik rendőr rájött, hogy az ő fiát lőtték le. „Azt mondta nekem, hogy Nikosz nemcsak 38 golyót érdemelt volna, hanem 108-at” – idézte fel dühösen.

Egy görög roma szervezet munkatársa elmondta: a rendőrt, aki lelőtte Kosztaszt, szabadon engedték, mindössze annyi korlátozást rendeltek el vele szemben, hogy nem hagyhatja el az országot. Ez felbőszítette a romákat, akik Görögország-szerte összefogtak és pénzt gyűjtöttek, hogy a fiú családja ügyvédet fogadhasson.

Az emberek nem bosszút vagy erőszakot akarnak, hanem igazságot

– mondta Janisz Mantzasz, hozzátéve, hogy legelsősorban pedig azt akarják, hogy ne legyen több áldozata a szélsőséges rendőri erőszaknak. Azt is elmondta, hogy a rendőri akció nemcsak aránytalan volt, de szükségtelen is: a benzinkút dolgozója ismerte Kosztaszt és családját, megkapta volna a pénzt, a fiú pedig nem azért menekült el, mert nem akart fizetni, hanem azért, mert nem vezethetett volna autót. A férfi biztos abban, hogy a rendőrök máshogy reagáltak volna, ha Kosztasz nem roma.

Tavaly Nikosz Szabani halála után a Görög Romák Pánhellén Szövetsége javaslatokat tett a kormánynak, hogyan kellene csökkenteni a rendőrök és a roma kisebbség közötti feszültségeket. Azt válaszolták, hogy megvizsgálják a javaslatokat, de nem történt semmi. A politikusok csak tovább szítják a feszültségeket: Adonisz Georgiadisz fejlesztési miniszter tavaly még gratulált is egy Twitter-bejegyzésben Nikosz lelölvéséhez. Azt írta: „Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendőrök jól végezték a munkájukat, megvédték a saját életüket és a társadalmat is. Bravó.”

Nyitókép: Dimitris Tosidis/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#görögország#rendőri erőszak#romák#tüntetés#gyilkosság

Címlapról ajánljuk