Külföld

A mexikói elnök minden nap megteszi azt, amit Orbán Viktor évente egyszer

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 18:28

Igaz, ott éppen az osztja meg a közvéleményt, hogy van-e értelme annak, ha az államfő minden nap órákat beszélget újságírókkal.

Magyarországon eseményszámba megy, ha újságírók kérdezhetik Orbán Viktort – erre szerdán volt legutóbb alkalmuk, azt megelőzően pedig pontosan egy évvel korábban, 2021. december 21-én tartottak kormányinfót a miniszterelnök részvételével.

Ehhez képest Mexikó populista elnöke, Andres Manuel Lopez Obrador minden munkanapon több órát tölt az újságírók kérdéseinek megválaszolásával, és éppen pénteken került sor az ezredik ilyen sajtótájékoztatóra 2018 decemberi hivatalba lépése óta – írja az AFP hírügynökség, hozzátéve, hogy ezek az alkalmak erősen megosztják a helyi közvéleményt.

Pedro Miguel újságíró az AFP-nek azt mondta, hogy a modern történelemben nincs párja Lopez Obrador sajtótájékoztatóinak, aki ezeket az eseményeket „kommunikációs csatornaként” kezeli a kormány irányítása alatt álló média hiányában. Az elnök nemcsak a napi aktualitásokat közli, de gyakran terjengős történelmi fejtegetésekbe is bocsátkozik, vagy épp ellenfeleit és az újságírókat támadja. Lopez Obrador egy „A hét hazugságai” nevű „rovatot” is fenntart, amiben a kormánya által hamis híreknek nevezett állításokat igyekszik megcáfolni.

Luis Estrada politikai elemző szerint a mexikói elnök sajtótájékoztatói sokkal inkább tekinthetők propagandának, mint a tájékoztatás és számonkérés eszközének. Szerinte Lopez Obrador ezeken a sajtótájékoztatókon több mint 86 ezer hamis, félrevezető vagy nem ellenőrizhető állítást tett. A kormánypárti Pedro Miguel viszont úgy véli, hogy a sajtótájékoztatók ellensúlyozzák az ellenzékkel szimpatizáló tömegmédiát, ami politikai támadást folytat az elnökkel szemben.

Sara Pablo újságíró arra panaszkodott, hogy az elnök reggeli sajtótájékoztatói miatt le kellett mondania arról, hogy ő vihesse iskolába a kisfiát, és társadalmi életet is alig él, mert korán elálmosodik. Mindezek ellenére örül annak, hogy kérdezhet Lopez Obradortól.

Az AFP tudósításából az is kiderül, hogy a mexikói miniszterek alig tartanak saját sajtótájékoztatókat, inkább bemennek az elnökére, ha mondanivalójuk van.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez

#Külföld#mexikó#andres manuel lopez obrador#kormányinfó#elnök#sajtótájékoztató#propaganda

Címlapról ajánljuk