Külföld

Magyarország 45 milliárd forintos hitellel segíti ki az uniós pénzektől elzárt Putyin-párti boszniai szerb vezetést

rtl.hurtl.hu

2022. december 20. 11:25

Az entitás önállósodna és saját hadsereget szeretne. 

El van zárva az uniós pénzektől az önálló hadseregre vágyó boszniai szerb vezetést, de szerencséjük, hogy a magyar kormány megszánta őket egy 45 milliárd forintnyi, azaz 110 millió eurós kölcsönnel, írja a Szabad Európa.

A támogatást az Eximbankon keresztül küldte el a magyar kormány egy kiugróan kedvező hitel formájában. A 110 millió euró visszafizetése tíz év alatt történik majd, egy év türelmi idővel és évi ötszázalékos kamattal.

Az egyre inkább eladósodó boszniai szerb entitás vezetése nem titkolta, hogy korábbi hiteleik törlesztőrészleteire kell az új pénz. A Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik mostanában egyre gyakrabban kerül be a hírekbe azzal, hogy saját hadsereget akar, és saját államot is. Az évtizedek óta regnáló politikus Vlagyimir Putyin közeli szövetségese.

Idén már ez a második alkalom, hogy jelentős magyar pénzeket kap a Szerb Köztársaság. Az őszi helyi választások előtt negyvenmilliárd forintos, hivatalosan gazdaságfejlesztési, vissza nem térítendő támogatást kapott Magyarországtól a helyi kormány.

Ajánló: „Számunkra Bosznia csak a bajt jelenti” – az EU szankciókat akar a boszniai szerb vezető ellen, Magyarország kiáll mellette

Nyitókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Radovan Višković, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Magyar Levente külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes, Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina államelnökség szerb tagja (b-j) a boszniai Gradiskában 2022. augusztus 30-án. Augusztus 31-től benyújthatók a magyar kormány bosznia-hercegovinai gazdaságfejlesztési programjának első pályázatai - jelentette be Magyar Levente. MTI / KKM / Tass Blanka

#Külföld#eximbank#szerbia#bosznia#támogatás#kormány

Címlapról ajánljuk