Külföld

ENSZ-főtitkár: A szélsőjobboldali fajgyűlölők az igazi terroristák

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 20. 7:26

António Guterres szerint jelenleg Nyugaton a legnagyobb terrorfenyegetés „a szélsőjobboldaltól, a neonáciktól és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőktől származik”.

António Guterres ENSZ-főtitkár megtartotta szokásos év végi sajtóértekezletét hétfőn az ENSZ New York-i székházában, ahol egyebek mellett a nyugati szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűségi csoportok által jelentett fenyegetésekre figyelmeztetett, írja az Al Jazeera. Az ENSZ-főtitkár azzal kapcsolatban beszélt minderről, hogy december elején Németországban a hatóságok felszámoltak egy Reichsbürger nevű szélsőjobboldali csoportot, aminek tagjai puccskísérletet terveztek a kormány ellen.

Guterres szerint a németországi eset csak egy példa arra, milyen veszélyt jelent a szélsőjobboldal a világ demokratikus társadalmaira:

Bebizonyosodott, hogy a terrorizmus legnagyobb fenyegetése ma a nyugati országokban a szélsőjobboldaltól, a neonáciktól és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőktől származik.

Az ENSZ-főtitkár szerint nagyon világosnak és határozottan el kell ítélni a neonácizmus, a fehér felsőbbrendűség, az antiszemitizmus és a muszlimellenes gyűlölet minden formáját:

Ez egyértelműen fenyegetés, és óriási elszántsággal kell megküzdenünk ezzel a fenyegetéssel.

Az ENSZ-főtitkárnak feltették azt a kérdést is, hogy szerinte Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa veszélyt jelent-e a szólásszabadságra.

Guterres erre azt válaszolta, hogy a közösségimédia-cégeknek különös felelősségük van a sajtószabadság megőrzésében és a gyűlölet terjesztésének visszafogásában, de elzárkózott attól, hogy közvetlenül értékelje Musk sokak által kritizált tevékenységé.

Azt ajánlom mindenkinek, aki bármilyen platform tulajdonosa, hogy ügyeljen a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására, különösen az újságírókéra, és hogy a gyűlöletbeszéd, a neonácizmus, a fehér felsőbbrendűség és a szélsőségesség egyéb formái ne találjanak utat ezeken a társadalmi területeken

– mondta.


Guterres hétfőn beszélt az ukrajnai háborúról is, megemlítve, hogy a jövőben is töretlenül arra törekszik, hogy megszülessen Ukrajnában a béke a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával. Ez utóbbi alapelve a szuverenitás és a területi épség tiszteletben tartása.

Iránnal kapcsolatban a portugál diplomata teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatóságok kíméletlenül lecsapnak a kendőviselés szabályát megsértő fiatal kurd nő vizsgálati fogságban történt halála miatt tüntetőkre, és határozottan elítélte az emberi jogok tapasztalt tömeges megsértését.

Nyitókép: ultranacionalista neonácik Barcelonában, 2022. október 12-én, Spanyolország nemzeti ünnepén – Fotó: Ximena Borrazas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#ensz#António Guterres#neonácik#szélsőjobboldal#fajgyűlölet#fehér felsőbbrendűség

Címlapról ajánljuk