Külföld

Emberi csontvázat találtak egy dániai mocsárban – ősi rituálé során áldozhatták fel

rtl.hurtl.hu

2022. december 19. 19:08

A dániai tőzeglápok jól megőrzik az emberi maradványokat, nem ez az első hasonló lelet.

Egy ősi gyilkossági rejtély megoldódni látszik – írja az IFL Science. A régészek azt gyanítják, hogy egy dániai mocsárban megőrzött ősi holttestet egy hátborzongató áldozati rituálé részeként helyezhettek oda.

Az Egedal településen található Stenløse Mose tőzeglápban végzett építési munkálatok során a munkások nemrégiben egy emberi combcsontra bukkantak. A további ásatás során a régészek egy csapata egy másik lábszárcsontot, egy medencét és egy állkapcsot is talált.

A holttest közvetlen közelében található egyéb állati csontok és ereklyék alapján a kutatók úgy vélik, hogy ezt a helyet általában rituálékhoz használták. A testet pedig, bárkié is volt, valószínűleg áldozatként mészárolták le.

„Úgy sejtjük, hogy egy áldozatról van szó, mert találtunk mást is a környéken. Körülbelül egy méterrel arrébb egy kőkorszaki kovakőbaltát, 10-15 méterrel arrébb pedig állati csontokat és kerámiák nyomait találtuk. Valószínűleg valami olyasmi történt, amit jobb szó híján rituálénak lehet nevezni” – mondta Christian Dedenroth-Schou régész.

A kutatók most megtisztítják és előkészítik a holttestet, hogy további információkat tárjanak fel az illető személyazonosságáról, például a koráról és neméről.

Észak-Európában számos mocsári holttestet fedeztek fel, köztük néhány figyelemre méltó lelet Dániában került elő.

Az egyik legjobban megőrzött lápi test a Tollund-ember néven ismert, amelyet az 1950-es években tőzegásók tártak fel a dániai Jütland-félszigeten. Amikor a nyomozók először leereszkedtek a helyszínre, azt hitték, hogy a holttest egy helyi fiúé, aki nemrég tűnt el, ám a maradványok ennél jóval idősebbek voltak.

A tőzegláp hűvös, savas és oxigénszegény körülményeinek köszönhetően a bőr és a szervek nagy része meglepően ép maradt, az arcán fájdalmas arckifejezéssel és a nyakára még mindig tekeredő hurokkal együtt. Sőt a test ennél a korábbi leletnél olyan jó állapotban volt, hogy a tudósoknak még az utolsó étkezését is sikerült meghatározniuk a gyomortartalom elemzésével.

Nyitóképünk (illusztráció): turk_stock_photographer

#Külföld#dánia#csontváz#mocsár#ősi rituálé#rituálé#emberáldozat#áldozat#régészet

Címlapról ajánljuk