Külföld

Szélsőségesek foglaltak el Pakisztánban egy terrorelhárítási központot és túszokat ejtettek

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 18:48

A létesítményt körülzárták a biztonsági erők. Három sérült rendőrt kihoztak és kórházba szállították őket.

Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek – közölték vasárnap helyi tisztségviselők.

Muhammad Naszíb rendőrségi szóvivő szerint a létesítményt körülzárták a biztonsági erők. A Dawn.com pakisztáni hírportál szerint egy terrorszervezet 25 tagját tartóztatták le és hallgatták ki a központban, amikor hét rendőrtől elvették a fegyvereket és túszul ejtették őket. Három sérült rendőrt kihoztak és kórházba szállították őket.

Neve elhallgatását kérő két tisztségviselő arról számolt, be hogy a szélsőségesek szabad elvonulásról akarnak tárgyalni a szomszédos Afganisztánba, amely a radikális iszlamista tálibok kezére került tavaly nyáron. Közlésük szerint mintegy tizenöt szélsőséges lehet az épületben, miután sikerült a felülkerekedniük az őrökön és megszerezni fegyvereiket. Öt vagy hat embert ejtettek fogságba.

A pakisztáni biztonsági erők évek óta fegyveres harcot folytatnak az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibokkal (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP). Kabul új urai közvetíteni próbálnak az iszlámábádi vezetés és a TTP között.

A TTP az utóbbi hetekben több támadást hajtott végre kormányzati és katonai célpontok ellen, miután novemberben egyoldalúan felmondták a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet. A lépést azzal indokolták, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés „elszabotálja a békefolyamatot”, és harcot folytat a pakisztáni tálibok ellen az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#pakisztán#terrorelhárítási központ#szélsőségesek#túszejtés

Címlapról ajánljuk