Külföld

Oroszország zenészeket küld a frontra, hogy javítsa a harci morált

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 10:39

A védelmi minisztérium ezen a héten jelentette be, hogy létrehozza a „frontvonalbeli kreatív brigádot”, amelyben énekesek és zenészek is lesznek.

Oroszország zenészeket küld az ukrán frontra, hogy javítson a katonák harci morálján – írta a BBC

A védelmi minisztérium ezen a héten jelentette be, hogy létrehozza a „frontvonalbeli kreatív brigádot”, amelyben énekesek és zenészek is lesznek. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma vasárnapi hírszerzési közleményében megerősítette az alakulatról szóló híreket. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közben meglátogatta az Ukrajnában szolgáló csapatokat. A Telegramon megjelent közlemény szerint a frontvonalban és a parancsnoki állomáson is beszélt a katonákkal, de az erről szóló tájékoztatást a BBC eddig nem tudta független forrásból is megerősíteni.

A látogatásra és az új alakulat felállítására a brit védelmi jelentések szerint feltehetően azért van szükség, mert az alacsony harci morál „jelentős sebezhetőséget okoz az orosz haderő nagy részénél”.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a zenészek el tudják-e terelni a figyelmet 

  • az áldozatok magas számáról, 
  • a rossz katonai vezetésről, 
  • a fizetési problémákról, 
  • a felszerelés és a lőszer hiányáról, 
  • valamint a háború tisztázatlan céljairól. 

Orosz híradások szerint a dandár a nemrég mozgósított csapatokból, valamint az „önként katonai szolgálatba lépett hivatásos művészekből” áll majd.

Az új egység feladata lesz, hogy „magas erkölcsi, politikai és pszichológiai állapotot tartson fenn”.  

Korábban az énekes-politikus Denis Majdanov popdalt írt a Szarmat nevű orosz ballisztikus rakétáról. A dalszöveg szerint az Egyesült Államokra szegezett Szarmat erősebb mint az Urál-hegység, nem fognak rajta a szankciók, és elpusztítja Oroszország ellenségeit. 


Nyitókép: Katonai zenészek a Vörös téren – Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zenészek#morál#front

Címlapról ajánljuk