Külföld

A cseh képviselőház elnöke: Magyarország néha szofisztikáltan, néha nyíltan támogatja az oroszokat

rtl.hurtl.hu

2022. december 17. 19:41

Szerinte 26 ország egyértelműen látja a helyzetet, de a 27. tagország, Magyarország gyakran viselkedik úgy, mintha nem az ő szövetségesük lenne, hanem inkább az orosz terrorista rezsimé.

Markéta Pekarová Adamovával, a cseh képviselőház elnökével készített interjút a Napunk: az elnököt többek között arról kérdezték, hogyan tekintenek Orbán Viktorra a cseh politikában. 

A politikus azt válaszolta, úgy gondolja, Orbán percepciója az ukrajnai háború második fázisával, februárban kezdett el megváltozni (…) „A magyar álláspont Ukrajnával, az ukrajnai háborúval, illetve Oroszországgal kapcsolatban sokak számára volt ébresztő, és rádöbbentek, mi zajlott Magyarországon az utóbbi esztendőkben. Sokan ugyanis nem akarták észrevenni, hogyan szalámizzák le fokozatosan a magyar demokráciát – de most észrevették a különbséget, ahogy azt is, hogy Magyarország néha nagyon szofisztikáltan, néha nagyon nyíltan támogatja az oroszokat. S ez sokak számára már vörös vonal volt” – tette hozzá. 

Pekarová Adamová nemrég Putyin trójai falovának nevezte a magyar kormányt, és továbbra is úgy gondolja, hogy „ha a tényeket nézzük, minden erre utal”. 

Ki az, aki megkérdőjelezi az Oroszország elleni szankciókat? Magyarország. Ki blokkolta Ukrajna pénzügyi támogatását? Magyarország. A tárgyalásokat nagyon sokszor arra használja fel, hogy saját maga számára érjen el engedményeket, például az uniós pénzek kapcsán, melyeknek Magyarországra kellene menniük, de az óriási korrupció miatt nem mennek.

Szerinte, ha megnézzük az egyes országok hozzáállását, látható, hogy Magyarország álláspontja jelentősen eltér a többiekétől. „26 ország egyértelműen látja a helyzetet, de a 27. tagország, Magyarország gyakran viselkedik úgy, mintha nem a mi szövetségesünk lenne, hanem inkább az orosz terrorista rezsimé. Sajnálom, hogy ezt kell konstatálnom, de ez tényeken alapul, és nem benyomásokon” – magyarázta a politikus, aki szerint hasonló a helyzet a NATO-ban is. 

Pekarová Adamovának azt a kérdést is nekiszegezték, hogy mit gondol arról, hogy nemrégiben, amikor Kassán találkoztak a V4-es miniszterelnökök, Petr Fiala cseh kormányfő jóval engedékenyebbnek tűnt Orbán Viktorral kapcsolatban, mint ő. 

„Nem szeretnék Fiala kormányfő nevében beszélni. Csehország az EU soros elnöke volt, és bár még néhány hét van az elnökségből, már le lehet vonni bizonyos tanulságokat. Nagy igyekezetet mutattunk a legutóbbi tárgyalásokon, melyek épp Magyarországot és az Ukrajnának nyújtandó segítséget érintették, hogy megegyezésre jussunk, és leginkább a célt tartsuk szem előtt: hogy segítsük Ukrajnát. Emellett azonban nem hagyhattuk figyelmen kívül a magyarországi helyzetet és azt sem, hogy manipulálja Európa többi országát” – nyilatkozta, és hozzátette, a kommunikáció fontos és szükséges. 

Másrészt azonban attól tartok, hogy ha nem következik be változás közvetlenül Magyarországon, Orbán számára nagyon bonyolult lehet a visszaút. Ő olyan útra lépett, melyet ő maga nevezett illiberális demokráciának, és melynek nincs annyi köze a konzervativizmushoz, mint sokan gondolják, ám inkább az autoriter irányba vezet, mintsem a demokrácia felé

– mondta a Napunknak a cseh politikus.

Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#csehország#képviselőház#elnök#markéta pekarová adamová#orbán viktor

Címlapról ajánljuk