Külföld

A rendőrségen elsütötte az ajándékba kapott gránátvetőt a lengyel rendőrfőkapitány

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 17:43

Ukrajnai látogatása során ajándékozták meg vele.

Eljárást indított a lengyel ügyészség, miután a lengyel rendőrfőkapitány véletlenül elsütötte a rendőrkapitányság épületében az ukránoktól ajándékba kapott gránátvetőt – jelentette pénteken a lengyel sajtó. A Jarosław Szymczyk nevű tisztet kórházba is kellett szállítani az eset után, de a beszámolók szerint nem szenvedett súlyos sérüléseket, csak a hallásával van gond.

A lengyel belügyminisztérium szerdán még csak annyit közölt, hogy egy ukrán ajándék robbant fel a rendőrkapitányság épületében, de később kiderült, hogy a gránátvetőt maga Szymczyk sütötte el az épületben.

Az RMF FM lengyel rádió riporterének beszámolója szerint az épületben három szinten keletkeztek károk a földszinttől a második emeletig.

Az ügyészség közlése szerint „több ember életét veszélyeztető erőszakos energiafelszabadulás nem szándékos okozása” miatt indítottak vizsgálatot, amiben a rendőrkapitányt tanúként hallgatják ki. A lengyel sajtóban megjelent beszámolók szerint ezért akár öt évig tartó börtönbüntetést is lehet kapni.

A gránátvetőt Szymczyk ukrajnai látogatása alatt kapta ajándékba, és vonaton vitte haza Varsóba, az erre vonatkozó jogszabályok megsértésével, anélkül, hogy a vámosok látták volna. 

A lengyel ellenzék egyszerre kritizálta és gúnyolta a rendőrfőkapitányt, aki azt sem tudta, hogy mit kapott az ukránoktól, és úgy „csempészett be az országba” egy éles, töltött gránátvetőt, hogy fogalma sem volt róla. Egy baloldali politikus közölte, hogy „mindenki röhög” az eseten, egy másik pedig kijelentette, hogy „jó lenne, ha tudná, hogyan kell használni ezt a fegyvert”.

Nyitókép: Ukrán katona egy gránátvetővel. Fotó: Kaoru Ng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#lengyelország#rendőrfőkapitány#gránátvető#ukrajna#rendőrség

Címlapról ajánljuk