Külföld

Oroszország „következményekre” figyelmeztet, ha amerikai rakétákat küldenek Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 15:13

Moszkva válaszlépését vonhatja maga után, ha rakétaüteget szállítanak Ukrajnába. 

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államok megerősítené azokat a híreket, amelyek szerint kifinomult légvédelmi rakéták szállítását tervezi Ukrajnába, az „egy újabb provokatív lépés lenne a részükről”, amely Moszkva válaszlépését vonhatja maga után – írja az AP.

Maria Zakharova minisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „az Egyesült Államok gyakorlatilag részesévé vált” az ukrajnai háborúnak, miután értesülések szerint Patriot rakétákat fog Kijevnek szállítani, a legfejlettebbeket, amelyeket a Nyugat eddig küldött, hogy segítse az ukrán hadsereget az orosz légitámadások visszaverésében.

Zakharova hozzátette, hogy az amerikai katonai segítségnyújtás növekvő mennyisége, beleértve az ilyen kifinomult fegyverek átadását, „a katonai személyzet még szélesebb körű bevonását jelentené az ellenségeskedésekbe, és lehetséges következményekkel járhatna”. 

Azt azonban nem részletezte, hogy mik lehetnek ezek a következmények.

Amerikai tisztviselők kedden közölték, hogy Washington készen áll jóváhagyni egy Patriot rakétaüteg Ukrajnába szállítását, ezzel végre beleegyezik az ukrán vezetők sürgős kérésébe, akik kétségbeesetten vágynak erősebb fegyverekre, hogy leszedhessék a beérkező orosz rakétákat, amelyek az ország létfontosságú infrastruktúrájának nagy részét megbénították. A hivatalos bejelentés hamarosan várható.

Nyitókép: MTI / AP / Kreml / Szputnyik / Pool / Gavriil Grigorov

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#putyin#vlagyimi putyin#rakéták#egyesült államok

Címlapról ajánljuk