Külföld

Megbukott a szlovák kormány

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 18:03

Elúszott a parlamenti bizalmi szavazás. 

Megvonta a parlament a bizalmat a Heger-kormánytól, írja az Új Szó

A kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak. Összesen 102-en voltak jelen.

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintik.

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét.

Az ügy előzménye: a szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Az indítványt azzal indokolták, hogy szerintük „a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel”.

A bizalmatlansági indítványt közel két hete adták be, parlamenti vitája már a múlt héten lezárult, a voksolást – vélhetően a háttérben folytatódó egyeztetések miatt – eredetileg keddre tűzték ki. Végül azonban egy – a további egyeztetések szükségességével indokolt – képviselői javaslat alapján tovább halasztották. 

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Külföld#szlovákia#kormány#bizalmi szavazás#eduard heger#parlament

Címlapról ajánljuk