Külföld

Több év börtönre ítélték Isztambul ellenzéki főpolgármesterét, mert lehülyézte a választási bizottságot

MTIMTI

2022. december 15. 14:40

A politikától is eltiltották a polgármestert. Jövőre választások lesznek Törökországban.

Két év hét hónap börtönbüntetésre, valamint a politikai élettől való eltiltásra ítélte szerdán egy török bíróság Isztambul ellenzéki főpolgármesterét, Ekrem Imamoglut.

Isztambul főpolgármestert azért vonták felelősségre, mert 2019 novemberében lehülyézte azokat, "akik érvénytelenítették" a 2019. márciusi helyhatósági választások isztambuli eredményét, amely bár szűken, de Imamoglu győzelmét hozta. Imamoglu szerint azért használta a kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt, szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira, és nem az YSK tagjaira vonatkoztak.

Törökországban 2023 második negyedévében mind köztársaságielnök-, mind parlamenti választást tartanak.

Az ítélet nem jogerős, Imamoglu várhatóan megfellebbezi.

Imamoglu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa az ítéletre reagálva főpolgármesteri irodájában azt mondta, hogy "nem veheti el csak úgy egy maroknyi ember a nép adta felhatalmazást. Allah segítségével fokozzuk harcunkat" – tette hozzá.

Bülent Turan, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy a döntés nem végleges. Akár a legfelsőbb bíróságig el fogunk menni" – mondta.

A 2019-es helyhatósági választás isztambuli fordulóját szabálytalanságokra hivatkozva az év júniusában megismételték. A második fordulóban Imamoglu már fölényes győzelmet aratott.

A várost korábban másfél évtizeden keresztül a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette AKP irányította.

Nyitókép: Önkormányzati választások Törökországban  Ekrem Imamoglu. MTI/EPA/Erdem Sahin.

#Külföld#törökország#Ekrem Imamoglu#isztambul#választási bizottság#bíróság#ítélet#börtön

Címlapról ajánljuk