Külföld

Azt állítják az ukránok, hogy olyan cellákat találtak a felszabadított Herszonban, amikben gyerekeket kínoztak az oroszok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 14. 20:50

Egy 14 éves fiút azért kínoztak meg, mert lefotózott egy orosz katonai roncsot. A megszállók válogatott módszerekkel gyötörték az elfogott ukrán gyerekeket.

Harkiv és Herszon megyék megszállása idején az orosz hadsereg kínzókamrákat állított fel gyermekek számára, akik a megszállók szerint ellenállást tanúsítottak. Erről Dmitro Lubinyec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa számolt be szerdán, írja az Ukrainska Pravda.

„Először rögzítettünk gyerekkínzásra utaló nyomokat. Azt hittem nem lehet rosszab, mint ami Bucsában és Irpinben történt. Én két kínzókamrát láttam Balaklijában. Egy férfit 90 napig tartottak fogva az egyikben. Azt mondta, hogy megkínozták: késsel megvágták, forró vassal megégették a testét. Többször kivitték, hogy kivégzik, majd a feje fölött ellőttek. Hallotta nők és férfiak sikolyait, akiket éjjel-nappal kínoztak más cellákban. Azt hittem, ez a mélypont. De nem.

A mélypontot Herszonban láttuk. Az egyik kínzókamrában egy külön cellát fedeztünk fel, ahol gyerekeket tartottak.

Akik ott voltak, tudták, hogy ukrán gyerekek vannak mellettük. Maguk a megszállók gyermekcellának nevezték. Ugyanaz a nyirkos helyiség, csak annyiban különbözött, hogy nagyon vékony szőnyegeket dobtak a padlóra, és azt mondták, hogy ezek gyerekeknek valók.”

Dmitro Lubinyec azt állítja, hogy a megszállók csak minden másnap adtak vizet a gyerekeknek, enni alig kaptak, és azzal terrorizálták őket, hogy szüleik elhagyták őket, és nem jönnek vissza értük.

Egy 14 éves fiút csak azért fogtak el, lefotózott egy orosz katonai roncsot. Őrizetbe vették, és egy ilyen kamrában tartották fogva, miközben kínozták.

„Ezek olyan gyerekek voltak, akik a megszállók szerint az ellenállásnak dolgoztak” – mondta Lubinyec.

Az ukrán emberi jogi biztos kedden arról számolt be, hogy herszoni régió felszabadítása óta kétszáz holttestet találtak az orosz hadsereg által megszállva tartott, kínzásokra is használt épületekben. 154 nemi erőszakra és több mint 30 olyan kínzásra találtak bizonyítékot, amik során az ukrán foglyok nemi szerveibe áramot vezettek.

Lubinyec szerint minden felszabadított településen azt látják, hogy a megszállók ugyanazt a forgatókönyvet használják a civil lakosság „megdolgozására”: 

Mindenhol kínzókamrákat és megkínzott emberek holttestét találjuk. Azonosítatlan sírokban erőszakos halált halt gyermekek és felnőttek. Szörnyű vallomások a túlélőktől. Oroszország háborús bűnöket követ el a nemzetközi jog normáinak, valamint az emberiesség és az erkölcs alapelveinek megsértésével. 


Nyitókép: Дмитро Лубінець / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#Herszon#kínzások

Címlapról ajánljuk