Külföld

Összecsapott a kínai és az indiai hadsereg a két ország közötti határon

rtl.hurtl.hu

2022. december 13. 6:03

Kínai katonák léptek a két országot elválasztó ellenőrző sávba, de az indiai erők megállították őket.

Indiai és kínai határőrök csaptak össze pénteken az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében – írta a BBC indiai forrásokra hivatkozva. 

Az összecsapás során mindkét oldalon megsebesült néhány katona.

Az első jelentések szerint kínai katonák léptek a két országot elválasztó ellenőrző sávba, de az indiai erők megállították őket. Rövid összecsapás után mindkét fél visszavonult a körzetből.

Kína és India között 3440 kilométer hosszúságú vitatott határ húzódik, az úgynevezett Line of Actual Control, azaz a LAC. A határ nincs teljesen egyértelműen meghatározva, így a világ két legnagyobb hadseregének tagjai időnként összecsapnak. 

Indiai és kínai katonák legutóbb 2020 májusában csaptak össze közelharcban a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben. Akkor húsz indiai katona halt meg, és kínai oldalon is meghaltak legalább négyen.

Az összecsapás után mindkét fél megerősítette katonai jelenlétét a térségben, nehézfegyvereket és egyéb felszereléseket vonultattak fel a magasan fekvő vidéken. Egy sor katonai és diplomáciai tárgyalás eredményeként tavaly megkezdték a fegyveres erők visszavonását.

Nyitókép: Indiai katonák a kínai határon – Fotó: Getty Images

#Külföld#india#kína#összecsapás#határ

Címlapról ajánljuk