Külföld

Kiakadtak a románok Ausztriára, már bojkottot is hirdettek a schengeni vétó miatt

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 17:14

Egy aradi nagyvállalkozó arra szólította fel honfitársait, hogy ne költsék a pénzüket osztrák termékekre, ausztriai üdülésre, ő pedig elviszi számláit az osztrák bankoktól, és üzemanyagot sem vesz tőlük a munkagépeibe.

Bojkottot hirdetett Ausztria ellen Románia egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozója azután, hogy az osztrákok megvétózták Románia csatlakozását a schengeni övezethez – írja az Agerpres.

Az aradi Dimitrie Muscă közölte: elrendelte az osztrák bankoknál vezetett céges számlái megszüntetését, és ezentúl nem vesz osztrák tulajdonú üzemanyagtöltő állomásokról gázolajat a munkagépeibe. Megjegyezte, hogy mezőgazdasági vállalatai évente akár 1500 tonna gázolajat is felhasználnak.

A vállalkozó arra szólította fel a románokat, hogy ne költsék többé pénzüket osztrák termékekre vagy ausztriai üdülésekre.

Nem igazságos, hogy egész Európa támogat, és egyedül Ausztria van ellened mindenféle indok nélkül. A román lakosságnak egységesen kell fellépnie, mert mi vagyunk azok, akik órákat várakozunk a határátlépéskor, amikor külföldre megyünk

– jelentette ki Muscă.

Nicolae Ciucă román miniszterelnök mélységes csalódásának adott hangot amiatt, hogy nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról. Mint mondta, valamennyi tagállam készen állt megnyitni „Schengen kapuját” Románia előtt, elismerve az ország felkészültségét, egy állam kivételével.

Azért nem születhetett ma egyöntetű döntés, mert Ausztria megtagadta Románia belépését a schengeni térségbe

– mondta, hozzátéve, hogy Románia tételesen cáfolta azokat az illegális migrációval kapcsolatos adatokat, amelyekre Ausztria a döntését alapozta. Közölte: Románia újraindítja a csatlakozási folyamatot.

Klaus Iohannis államfő szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus az ország felvételéről.

Egyetlen tagállam úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a realitásokat, és megakadályozza az egyöntetű európai döntést, ami érthetetlen az egész Európai Unió számára. Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása azzal a kockázattal jár, hogy aláássa az európai egységet és kohéziót, amelyre olyan nagy szükségünk van, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben

– közölte a román elnök.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#románia#ausztria#schengen#vétó#bojkott

Címlapról ajánljuk