Külföld

Az AP szerint Magyarország is megvétózhatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 13:47

A bővítést azonban leginkább az osztrákok ellenzik.

Csütörtökön szavaznak az EU-tagállamok belügyminiszterei Bulgária, Románia és Horvátország csatlakozásáról a schengeni övezethez, melynek elfogadásához egyhangú döntés szükséges – derül ki a Deutsche Welle tudósításából.

A horvátok csatlakozását várhatóan ellenkezés nélkül megszavazzák, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a szavazást megelőzően közölte, hogy nemet fog mondani Románia és Bulgária csatlakozására.

Szerintem helytelen egy olyan rendszert bővíteni, ami számos helyen nem működik

– jelentette ki. Német kollégája, Nancy Faeser viszont azt mondta, nem érti meg az osztrák belügyminiszter álláspontját, és reméli, Karner meggondolja magát.

Az osztrákok elsősorban az illegális bevándorlásra hivatkoznak, kevéssé bíznak a román és bolgár határőrizetben, és azt gondolják, ha a két országból érkezők ellenőrzése megszűnik, az az Ausztriába irányuló migrációnak nyit utat.

Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária évek óta próbál csatlakozni a schengeni övezethez, amit a szervezett bűnözéssel, ellenőrizetlen bevándorlással és biztonsággal kapcsolatos aggályok hátráltattak. A múlt hónapban az Európai Bizottság úgy döntött, hogy mindhárom tagjelölt megfelel a követelményeknek, és az Európai Parlament is támogatását adta csatlakozásukhoz.

Az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász közölte:

Erősebbek leszünk, nem gyengébbek a schengeni bővítés által. A schengeni bővítés több és jobb ellenőrzést jelent, nem kevesebbet.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerdán közölte, hogy magas szintű tárgyalásokat folytat az osztrák vezetéssel, hogy megnyugtassa őket. Mint mondta, az illegális bevándorlás politikailag érzékeny téma számos tagállamban, de Románia schengeni csatlakozásának megakadályozása nem ad választ Ausztria aggodalmaira.

Az AP hírügynökség szerint késleltetheti a bővítést Magyarország is, amely az uniós források visszatartása miatt számos egyhangú döntést igénylő kérdésben vétót emelt.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Külföld#európai unió#schengen#bulgária#románia#vétó#ausztria

Címlapról ajánljuk