Külföld

Az USA külügyminisztere szerint nem lehet egy „hamis békével” lezárni a háborút

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 17:05

Anthony Blinken szerint majdnem biztos, hogy tárgyalásokkal fog véget érni a háború.

A háborút majdnem biztosan diplomáciai úton, tárgyalásokkal fogják lezárni, de ennek egy igazságos, tartós békének kell lennie, nem egy „hamis békének” – mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az MTI szerint.

Kifejtette: most úgy látják, amennyiben Oroszország nem képes elérni jelenlegi műveleteivel azt, hogy az ukrán emberek feltegyék a kezüket, akkor megkísérli befagyasztani a konfliktust. Ez azt jelenti, hogy tűzszünet lép életbe, de Moszkva a megszerzett területek sorsáról nem fog tárgyalni, hanem megtartja azokat, ami azonban a konfliktusból való hamis kiút lenne.

Szerinte amíg Oroszország nem mutat érdeklődést egy kézzelfogható diplomáciai megoldás felé, addig nem lesz előrelépés, ha viszont megteszi, „mi leszünk az elsők, hogy segítsünk”.

Blinken megismételte, hogy alapvetően az ukránok hozzák meg a döntéseket arról, hogy merre, mikor és hogyan akarnak tovább haladni, és ebben élvezik az Egyesült Államok támogatását.

Megerősítette: folytatják Ukrajna ellátását azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik számára az önvédelmet, az orosz erőkkel szembeni ellenállást, elfoglalt területeinek visszafoglalását, valamint folytatódik a gazdasági és humanitárius segítségnyújtás is.

Nyitókép: Alex Wong / Getty Images

#Külföld#Anthony Blinken#usa#külügyminiszter#háború#béke#putyin#ukrajna

Címlapról ajánljuk