Külföld

Halálos rémálommá vált az antarktiszi sétahajózás, gigászi hullám csapott le az óceánjáróra

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 19:51

Egy utas meghalt és négy másik megsérült, amikor a Viking Polaris nevű norvég hajó Argentína partjainál brutális viharba került.

Pusztító viharba keveredett kedden késő este a norvég zászló alatt hajózó Viking Polaris, írja a BBC. Az antarktiszi sétahajózásra indult óceánjáró az argentínai Ushuaia – az antarktiszi hajós kirándulások fő kiindulópontja – felé tartott, amikor váratlanul lecsapott a vihar.

A felkorbácsolt tengeren hánykolódó hajó utasai a legdurvább pillanatban azt hitték, hogy jéghegynek ütköztek, akkora erővel vágódott a hajónak egy hullám, amiről kiderült, hogy egy úgynevezett szörnyhullám volt, írja a CBS News. Az ilyen, betyár hullámnak, kóbor hullámnak, gyilkos hullámnak, extrém hullámnak, abnormális hullámnak is nevezett hullámok szinte a semmiből tűnnek elő, gyakran az uralkodó széllel ellentétes irányból, és kétszer akkorák is lehetnek, mint a környező hullámhegyek – végzetes veszélyt jelentve a kisebb hajókra.

A szörnyhullám miatt négy utas megsérült, és egy amerikai nő az életét vesztette. Az argentin híradások szerint a 62 éves nőt a kabinablakból kitört üveg darabjai sebezték halálra.

A hajót üzemeltető társaság közleménye szerint úgy döntöttek, hogy a történtek miatt törlik a december 5-17. közötti napokra tervezett utat, amely során a hajó az Antarktisz felé hajózott volna.

A 202 méter hosszú hajó az idén készült el, és szerdán érkezett Argentína partjaihoz. A vihar okozta károk javítása idejére a Viking Polaris kikötőben marad.

Nyitókép: vikingcruises.com

#Külföld#argentína#viking polaris#óceánjáró#vihar#hullám

Címlapról ajánljuk