Külföld

Később dönthetnek a 3000 milliárd forintos uniós támogatás befagyasztásról

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 8:27

A másik támogatási csomagról szóló tárgyalásokon pedig azt is feltételül szabhatják, hogy Magyarország tekintsen el a vétóktól.

Az eredeti tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei december 6-i brüsszeli ülésükön várhatóan mégsem szavaznak a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – írta a Népszava.

A tárcavezetők egyelőre csak véleménycserére készülnek az Európai Bizottság (EB) szerdai előterjesztéséről, és a döntést későbbre halasztják. Ennek fő oka, hogy több tagállam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné, ha az EB frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését, amely a megszabott határidőre, november 19-ére kialakult helyzetet tükrözi.

A miniszterekből álló testületnek csütörtökön javasolta az Európai Bizottság, hogy függesszen fel mintegy 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, mert a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál.

November közepe óta azonban történtek változások, néhány jogszabály megszavazása a közeljövőben várható az Országgyűlésben, összhangban a brüsszeli elvárásokkal. Ezért a halasztók tábora azt várja a biztosi kollégiumtól, hogy ezek figyelembevételével készítse el az EU pénzügyminiszteri tanácsa elé kerülő értékelését. 

A Népszava szerint 

egy, a jelenleginél kedvezőbb bizottsági elemzés azzal a következménnyel járhat, hogy jelentősen kevesebb Magyarországnak járó pénzt tartanak vissza, vagy akár teljesen meg is szüntethetik a kifizetés felfüggesztését.

A döntés végső határideje december 19., eddig kell az uniós kormányoknak határozniuk, hogy fennállnak-e még az EU költségvetését fenyegető veszélyek, és emiatt pénzbefagyasztással kell-e sújtani Magyarországot.

A másik támogatási csomag, a magyar helyreállítási terv sorsa is az EU27-ek tárcavezetőinek a kezében van.

A Népszava szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#európai unió#támogatás#befagyasztás

Címlapról ajánljuk