Külföld

Edward Snowden orosz állampolgár lett

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 15:34

Letette az esküt, átvette orosz személyi igazolványát. 

Edward Snowden letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát – mondta el az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus ügyvédje pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. Anatolij Kucserena egy kérdésre válaszolva közölte:

Igen, megkapta a személyi igazolványt. Letette az esküt.

Szeptember végén jelent meg az az orosz elnöki rendelet, amely orosz állampolgárságot adományozott a 39 éves Snowdennek. Kucserena azt mondta, hogy az informatikus felesége, Lindsey Mills amerikai sportoló és blogger, akit Snowden 2017-ben Moszkvában vett el, szintén orosz állampolgárságért folyamodik. A párnak 2020 végén fia született.

Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy a jelhírszerzésre szakosodott NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, és lehallgatóprogramokkal figyelte amerikai állampolgárok, valamint külföldi vezetők, köztük európai szövetséges országok politikusainak kommunikációját.

Snowden akkor Hongkong érintésével Oroszországba menekült. Negyven napot töltött a seremetyjevói repülőtér várótermében, amíg meg nem kapta a menedékjogot az orosz hatóságoktól. Azóta Oroszországban él, ahol 2020. október 22-én korlátlan időtartamú lakhatási engedélyt kapott.

Nyitókép: The Guardian című brit napilap által közreadott, videofelvételről készített kép Edward Snowdenről, a Nemzeti Biztonsági Szolgálat (NSA) egyik volt munkatársáról Hongkongban 2013. június 9-én. Fotó: MTI/EPA/Guardian/Glenn Greenwald/Laura Poitras

 

#Külföld#edward snowden#oroszország#állampolgárság#állampolgársági eskü#eskü

Címlapról ajánljuk