Külföld

Állatszemeket küldtek a budapesti ukrán nagykövetségre

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 13:45

A „vérben úszó” csomag két nappal azután érkezett, hogy Ukrajna madridi követségén egy levélbomba sebesített meg egy embert. 

Állatszemeket tartalmazó, „vérben úszó” csomagokat küldtek Ukrajna hat európai nagykövetségére, köztük a budapestire is – közölte az ukrán külügyminisztérium. Magyarország mellett Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Horvátországban és Ausztriában kaptak az ukrán nagykövetségek és konzulátusok a fenyegető csomagokból, amik a ukrán külügyi szóvivő közlése szerint „egy jellegzetes színű folyadékkal voltak átitatva, amihez megfelelő szag társult”

Azt nem lehet tudni, hogy a csomagokat kik és honnan adták fel. Az ukrán külügyminiszter közlése szerint „egy jól megtervezett félelemkeltő kampány” zajlik az ukrán követségek ellen, amiknél megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Emellett az ukrán külügyi szóvivő elmondása szerint a vatikáni nagykövetség bejárata ellen „vandál támadást” hajtottak végre. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint emberi ürüléket hagytak a bejárati ajtó előtt.

Levélbombák

A csomagok két nappal azután érkeztek a követségekre, hogy egy levélbomba miatt megsebesült a madridi ukrán nagykövetség egy munkatársa. A dolgozó könnyebb sérüléseket szenvedett. Emellett a spanyol miniszterelnöknek, a spanyol védelmi miniszternek, a madridi amerikai nagykövetségnek is küldtek levélbombákat, valamint egy légibázisnak és fegyvergyártó cégnek.

Nyitókép: Rendőrök a madridi ukrán nagykövetség bejáratánál 2022. november 30-án, miután levélbombától könnyebben megsebesült a nagykövetség egyik alkalmazottja. Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#nagykövetségek#budapest#magyarország#csomag#állatszemek#szem

Címlapról ajánljuk