Szijjártó Péter szerint azért nem tudnak most foglalkozni a svédek és a finnek NATO-csatlakozásával, mert mással vannak elfoglalvaA képviselőtestület az Európai Bizottság által kért törvényjavaslatokkal van elfoglalva jelenleg – közölte a magyar külügyminiszter.
Külföld

Szijjártó Péter szerint azért nem tudnak most foglalkozni a svédek és a finnek NATO-csatlakozásával, mert mással vannak elfoglalva

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 14:06

A képviselőtestület az Európai Bizottság által kért törvényjavaslatokkal van elfoglalva jelenleg – közölte a magyar külügyminiszter.

Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben közölte: egyeztetést folytatott finn és svéd kollégájával, akiknek elmondta, hogy Magyarországon nem fog múlni országaik belépése, hazánk miatt ez egyetlen napot sem fog csúszni. Rámutatott, hogy ehhez Törökországgal kell megállapodniuk, és reményét fejezte ki, hogy ez mielőbb megtörténik – közölte az MTI. Szijjártó azt is elmondta, hogy már beterjesztette az Országgyűlés elé a csatlakozási kérelmek ratifikációját, a parlament azonban az Európai Bizottság által kért törvényjavaslatokkal van elfoglalva jelenleg, így ezt a jövő év elején tudják majd napirendre tűzni.

Biztosítottam kollégáimat arról, hogy úgy ahogy ők is természetesen mindig korrektül, nem elfogultan álltak a Magyarországot érintő kérdésekhez, úgy Magyarország részéről is egy tisztességes eljárásra és megközelítésre számíthatnak

– közölte Szijjártó.

A miniszter tudatta, hogy a szerdai NATO-ülésen főleg az ukrajnai háború globális hatásairól tárgyaltak, így a gazdasági recesszióról, a terrorfenyegetettség erősödéséről és az energiaellátási válságról is, amelyek kezelése szavai szerint komoly erőfeszítéseket és józanságot igényel.

A magyar külügyminiszter arról is beszél, hogy szerinte a NATO ne csak keletre, hanem délre is figyeljen, és a terrorizmussal szembeni fellépésre is kellő mértékben foglalkozzon.

Nyitókép: az orosz és a magyar külügyminiszter találkozója az ENSZ szeptemberi gyűlésén – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#szijjártó péter#külügyminisztérium#nato#finnország#svédország

Címlapról ajánljuk