Külföld

Titokban több miniszteri pozícióba is kinevezte magát a volt ausztrál miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 10:30

A járvány alatt osztogatta magának a pozíciókat Scott Morrison.

Elmarasztalta a canberrai parlament Scott Morrison volt ausztrál miniszterelnököt, mert nem hozta nyilvánosságra, hogy a járvány idején saját magát nevezte ki több miniszteri posztra, írja az MTI. Morrison az első volt kormányfő, akit elmarasztalt a törvényhozás.

A koronavírus-világjárvány idején a konzervatív politikus titokban miniszterelnöki tisztsége mellé öt másik miniszteri pozíciót is átvett, erről azonban sem a nyilvánosságot, sem a kormány többi tagját nem tájékoztatta.

Mióta a hír augusztusban napvilágot látott, Morrisont többször felszólították, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot, és mondjon le. Szerdán a parlament 86 szavazattal 50 ellenében elfogadta az elmarasztalást, aminek ugyan jogi következményei nincsenek, mégis történelmi jelentőségű, mert először nyújtottak be ilyen indítványt korábbi ausztrál miniszterelnök ellen.

Morrison szerdán újra védelembe vette, amit tett, bocsánatot nem kért. Arra hivatkozott, hogy a titkos kinevezések a válság idején szükségesek voltak. Emellett azzal vádolta a jelenlegi kormányt, hogy „semmi mással nem foglalkozik, csak a megtorlással”.

Morrison 2020 márciusától 2021 májusáig állt egyebek mellett az egészségügyi, pénzügyi és belügyi tárca élén, 

miközben a határokat lezárták, és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében elszigetelték az országot a világ többi részétől.

A volt miniszterelnök csak pár bizalmasát avatta be a lépésbe, amelyet írásban hagyott jóvá a főkormányzó. A Morrison által átvett pozíciók birtokosai közül szinte senki sem tudta, hogy gyakorlatilag a kormányfővel osztoznak a tisztségen.

Az ügyben folytatott vizsgálatot pénteken tették közzé, megállapították, hogy a kinevezések szükségtelenek voltak. „A kinevezések eltitkolása a nyilvánosság elől alkalmas volt arra, hogy aláássa a kormányzásba vetett bizalmat”, mondta a vizsgálatot vezető Victoria Bell bíró.

Nyitókép: MTI / EPA-AAP / Mick Tsikas

#Külföld#ausztrália#miniszterelnök#miniszter#kinevezés#járvány#elmarasztalás

Címlapról ajánljuk